VOG kan straks ook zonder veroordeling worden geweigerd

De afgifte van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waaruit blijkt dat iemands gedrag geen bezwaar oplevert voor het vervullen van een functie, kan straks ook worden geweigerd als iemand nooit veroordeeld is. Het kan dan worden geweigerd omdat iemand voorkomt in politiedossiers in verband met handelingen die haaks staan met de taak waarvoor hij of zij dat VOG nodig heeft.

Dijkhoff is bang dat veel jongeren huiverig zijn een VOG aan te vragen.Beeld ap

Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Op dit moment kan de verantwoordelijke Dienst Justis een VOG weigeren aan mensen die zijn veroordeeld voor iets wat echt niet strookt met hun werk, bijvoorbeeld een taxichauffeur die met een slok op achter het stuur zat.

Het afwijzen op basis van politiegegevens wordt slechts mogelijk in uitzonderlijke gevallen, benadrukt het ministerie. Het kan onder meer voorkomen bij functies in het gevangeniswezen.

Periodiek of continu screenen

Ook wordt het, onder strenge voorwaarden, voor bepaalde sectoren mogelijk om hun personeel periodiek of continu te laten screenen. Het moet dan glashelder zijn waarom en het mag ook geen buitensporige maatregel zijn. De betrokkene wordt bij afwijzing als eerste ingelicht, zodat hij of zij de eer aan zichzelf kan houden.

Dijkhoff is bang dat veel jongeren huiverig zijn een VOG aan te vragen. Ze vrezen kennelijk te vaak dat ze niet in aanmerking komen, terwijl er vorig jaar maar 0,3 procent van de aanvragen werd geweigerd. Omdat Dijkhoff geen onnodige belemmering wil bij begin van hun loopbaan of opleiding, gaat hij meer aan voorlichting doen.

In 2015 werden er bij de screeningsautoriteit Justis ruim 800 duizend VOG's aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden