Voetbalquiz: moeilijker, maar meer deelnemers

AMSTERDAM - In 2012 was de Voetbalquiz te gemakkelijk. Dat moest deze keer anders. Dus heeft de redactie nu plotseling meer boeken beschikbaar dan dat er foutloze inzendingen zijn.

Was het dan zo erg? Nee, dat ook weer niet: 24 lezers hadden alle vragen goed. En er waren meer inzendingen dan ooit: meer dan vijfhonderd mensen probeerden via internet, mail of per post mee te dingen naar de op naam gesigneerde boeken van Bert Wagendorp (Ventoux), Willem Vissers (Pingelaars en Pegels), Sytze de Boer (de biografie van Johan Cruijff in citaten) en de biografieën van Leonardo en Dennis Bergkamp.

Vraag 7 vormde dit jaar het grote struikelblok: we wilden de bijnaam weten van Henk de Haan, de man die trachtte Veendam te behoeden voor de ondergang. De bijnaam die hij zichzelf toedichtte, onder zijn eigen profielfoto op Twitter, was 'Netwerkhenk'. Er stond bij die foto van Henk de Haan ook nog: 'Plezier in het leven en Lief.' Het haalde op 3 april de column 'Ruimte op Links' van Willem Vissers, zoals de regels van de Voetbalquiz voorschrijven. Alle antwoorden moeten terug zijn te vinden in de krant.

Veel lezers kozen voor 'Broez'n Henkie'. Maar Broez'n, dat was De Haans lijfkreet. Omdat andere media de aanduiding 'Broez'n Henkie' wel gebruikten, zijn we bij de beoordeling van vraag 7 mild geweest.

Voor de einduitslag maakte het uiteindelijk weinig uit. Veel lezers gingen namelijk ook bij vraag 15 de mist in: waarom was Memphis Depay ontevreden toen hij op de cover van de 2.500ste Voetbal International stond? Het was niet omdat zijn uitspraken waren verdraaid, zoals veel mensen invulden. Het was omdat volgens Depay zijn haar niet goed zat.

En o ja, Differdange was op het moment dat de ploeg FC Utrecht uitschakelde in de Europa League niet de ongenaakbare kampioen van Luxemburg, zoals veel mensen dachten, maar de bescheiden nummer 4.

De winnaars van de Voetbalquiz 2013 zijn: Goes (Vleuten), Tonnaer (Utrecht), Verhoeven (Riel), Kerkhoven (Heerenveen), Smit (Harderwijk), De Feijter (Middelharnis), Noordijk (Herkingen), De Boer (Sommelsdijk), Booijink (Fleringen), Van der Ploeg (Waddinxveen), Visser (Leeuwarden), Van de Klok (Groningen), De Heer (Amsterdam), Verschaeren (Venlo), Huijskens (Lewedorp), Van Cooten (Arnhem), Zegwaard (Oegstgeest), Ladeur (Bemelen), Nauta (Leeuwarden), Lauffer (Nijmegen), Postma (Leeuwarden), Bonink (Tilburg), Veerman (Amsterdam), Snijders (Tilburg). Zij krijgen bericht van de redactie.

De juiste antwoorden: 1. A, 2. C, 3. B, 4. C, 5. A, 6. C, 7. A, 8. B, 9. A, 10. B, 11. A, 12. C, 13. B, 14. A, 15. B, 16. C, 17. B, 18. B, 19. B, 20. C, 21. C, 22. B, 23. A, 24. A, 25. C, 26. C, 27. A, 28. A, 29. C, 30. C, 31. A, 32. B, 33. B, 34. C, 35. A.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden