Column

Voetballers die duimzuigen, ik kan het gewoon niet aan

 

Het gebeurt zelden dat ik tijdens voetbalwedstrijden hard naar de tv schreeuw, maar afgelopen zaterdag tijdens Nederland-Turkije moest ik een aantal keer flink uithalen, want 'JEZUS KAN DIE COMMENTATOR EVEN IETS MEER ZEGGEN OVER WESLEY SNEIJDER DIE EEN BAL ONDER ZIJN SHIRT STOPT EN OP ZIJN DUIM ZUIGT?'

Alles, álles wordt tijdens zo'n wedstrijd van commentaar voorzien - 'De spelers komen het veld op...' 'Die-en-die is er vandaag niet bij...' 'En die-en-die ook niet, want hij is geblesseerd...' 'Zometeen zal een aanvang worden gemaakt met het volkslied...' - maar als een belangrijke speler lijkt aan te kondigen dat zijn vrouw, die heel Nederland én heel Turkije zwanger wil zien, zwanger is, dan gaat het commentaar daar snel overheen, om weer dingen over doelpunten te zeggen. Ja, doelpunten. Weten we. Hadden we gezien. Nu even terug naar Wesley Sneijder die die bal onder zijn shirt stopt, graag.

Bij het uithijg-interview na de wedstrijd kwam er ook al niets van om Wes te ondervragen, en alle nieuwssites zwegen, en pas toen Wesley aan tafel zat bij Jack van Gelder was het heel even van 'Ja, ze is in oktober uitgerekend' - en Jack kletste gewoon verder over de wedstrijd. Hij feliciteerde Wesley niet eens.

Om in voetbaltermen te blijven: is dat nou respect?

Enfin, Yo is zwanger, hoera.

Maar nog even over de manier waarop dat aangekondigd wordt. Mijn vriend, die jaren voetbalkijkervaring heeft, zei dat het een gangbare uitdrukkingsvorm is in de voetbalwereld: de bal onder je shirt doen en duimzuigen. Dat betekent: mijn knappe voetbalvrouw is zwanger.

Dat zal best, maar ik vind het toch een beetje obsceen. Een beetje raar. Kijk even op al die nieuwssites die nu de still van Wesley hebben geplaatst, bal onder zijn shirt, fanatiek zuigend op zijn duim. Dat is toch een vreemd beeld?

'YEEEY Mijn zus is zwanger!!! Hartje hartje hartje hartje', instagramde Yolanthes zus, Xelly Cabau van Kasbergen. En daar dan weer dat screenshot van Wesley met dikke buik, duimpje in zijn mond, vertwijfelde blik in camera.

Het klopt niet met de machocultuur van het voetbal. Kijk, een vrouw wordt zwanger. Dus die heeft een dikke buik. Een kind wordt geboren. Die heeft het duimpje in zijn mond. De man zelf is alleen maar de bevruchter. Dus de voetballers moeten op zoek naar een fallischer, testosteronrijker, mannelijker manier om uit te beelden dat zij iemand hebben bezwangerd.

Iets met zwaaien met een denkbeeldige piemel, of gewoon wat stootbewegingen maken, of desnoods het goede oude wijsvingertje dat door de in een cirkeltje gehouden duim en wijsvinger van de andere hand gestoken wordt.

Ik bedoel, straks gaan voetballers nog hele bevallingen naspelen op het veld, met een bal als baby en een scheidsrechter als verloskundige.

Voetballers die duimzuigen, ik kan het gewoon niet aan.

null Beeld Instagram
Beeld Instagram
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden