Voetballen

De cynicus Louis van Gaal, de ware Rus en een corrupte mondiale industrie.

Het grootste sportevenement van het jaar, een door miljarden mensen gevolgd evenement met omvangrijke culturele, politieke en sociale vertakkingen, ontbreekt nagenoeg volledig in Vrij Nederland en Elsevier. Daar is vast over nagedacht.


In de week dat het WK begint, heeft VN een voetballoze cover. De lezers moeten het doen met een lijstje van WK-clichés, zoals 'De Nederlanders maken altijd ruzie', en de strip van Pieter Geenen.


In zijn literaire kroniek schrijft ook Carel Peeters over voetbal. Naar aanleiding van een boek van socioloog René Stokvis, Lege kerken, volle stadions, stelt hij de vraag of sport religie is. Zijn duidelijke antwoord: 'Voetbal is voetbal, en niet iets anders.' Alleen voor slechte sportjournalisten is sport een religie, volgens Peeters. 'Religie is wanneer God erbij komt kijken, en dat gebeurt bij sport en voetbal zelden.'


Plechtige zinnen treffen we ook aan in de uitwaaierende voorbeschouwing van Hugo Camps in Elsevier. Oranje heeft zich volgens Camps bijvoorbeeld laten vangen door een 'dialectische draaikolk'.


De 'Hollandse School' wordt door Camps een geestesmerk en een rots van cultuur en traditie genoemd. 'Dat uitgerekend Van Gaal uit de overlevering treedt met veredeld catenaccio is van een ongekende zelfverloochening. De cynicus heeft het gewonnen van de liefhebber.' Wat je er verder ook van vindt, gelijk heeft Camps natuurlijk wel.


De Groene Amsterdammer vraagt zich af wie de ware Rus is; niet de Russische voetballer die in groep H de strijd aanbindt met België, maar de bewoner van Rusland. Voor het WK trekt de Groene desondanks acht pagina's uit, met verhalen over de wereldbond FIFA en de 'rassendemocratie' van Brazilië, toegespitst op racisme in het voetbal.


Het verhaal over de FIFA maakt nog eens duidelijk dat het woord voetbalmaffia veel meer is dan een hol cliché. De FIFA is een schurkenbende met bijna onbeperkte macht en een groot talent voor zelfverrijking en corruptie.


'Voetbal is een grote, mondiale industrie die zichzelf controleert, terwijl er heel veel geld in omgaat. Dat is vragen om een monster', aldus Thomas Kistner. De Duitser schreef een onthullend boek over de wereldbond; FIFA Maffia.


KNVB-voorzitter Van Praag drong er dinsdag op aan dat voorzitter Sepp Blatter zich niet herkiesbaar stelt voor een nieuwe bestuurstermijn. Kistner loopt daar al op vooruit: 'Ook zonder hem zie ik niet hoe de FIFA zichzelf ten goede kan keren.'


Voor de niet-voetballiefhebbers is zoals gezegd de keuze ruim, met onder meer een fraai interview met schrijfster Carolina Trujillo in Vrij Nederland. Het blad heeft ook een bijlage met foto's en verhalen over de Arabische lente. Elsevier zette op een rij welke studie de meeste kansen op een goede baan biedt. Journalistiek bungelt ergens onderaan.


H.J.A. Hofland schrijft in zijn column in de Groene over rijken die rijker worden, en armen armer, naar aanleiding van het boek van de Franse econoom Piketty. Hofland werpt de vraag op of ons een mondiale noodtoestand staat te wachten, maar geeft geen antwoord: 'De komende weken denken we er niet aan. Eerst voetballen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden