Voetballen voor ziekenhuis Suriname

Dit is de tijd van het jaar voor voetbaltoernooien. De competitie is voorbij en vrijwel alle clubs sluiten het jaar af met vriendschappelijke ontmoetingen....

En het gaat daarbij niet altijd alleen om plezier, er kan ook geld mee worden verdiend voor een goed doel. Zo organiseren arts-assistenten en andere medewerkers van de kinderafdelingen van de acht academische ziekenhuizen komende zaterdag een voetbaltoernooi om geld in te zamelen voor kinderen van HIV-positieve moeders in het Diaconessen Ziekenhuis in Paramaribo.

Door de economische crisis in Suriname gaat het slecht met de kinderafdeling van dat ziekenhuis, vertelt arts-assistent J. Busari van het AMC in Amsterdam. De baby's van HIV-moeders mogen wegens het besmettingsgevaar geen borstvoeding krijgen. Maar er is onvoldoende geld voor babyvoeding, laat staan voor de medicijnen om de baby's na de geboorte HIV-medicatie toe te dienen.

De in het AMC opgeleidde kinderarts W. Zijlmans stuurde eerder een e-mail naar zijn Amsterdamse collega's waarin hij schrijft hij dat het Diaconnessen Ziekenhuis als enige kinderen uit het binnenland krijgt doorverwezen. Veel van hen zijn ondervoed.

Al haalt hij alleen maar voldoende geld binnen om één kind te behandelen, dan is het de moeite waard vindt organisator Busari. Vooralsnog hebben sponsors 5000 gulden toegezegd.

De arts-assistenten willen elk jaar voor een medisch project in een arm land gaan voetballen. Het winnende team krijgt een wisselbeker. Deze uit kostenoverweging klein uitgevallen prof. dr. H.S.A. Heymanstrofee is vernoemd naar de huidige hoogleraar kindergeneeskunde van het AMC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden