Voetbalfinale eindigt in veldslag

Pistolen en knuppels; spelers van Tigre wisten woensdag niet wat ze zagen. Ze besloten het duel om de Zuid-Amerikaanse beker niet uit te spelen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MENNO VAN DONGEN

AMSTERDAM - De finale van de Copa Sudamericana, vergelijkbaar met de Europa League, is woensdagavond volledig uit de hand gelopen. De Braziliaanse voetbalclub São Paulo werd gekroond tot winnaar omdat de tegenstander na rust weigerde het veld te betreden. De spelers van het Argentijnse Tigre voelden zich naar eigen zeggen onveilig.

Tijdens de eerste helft was de sfeer al explosief. Binnen een kwartier had de scheidsrechter van ieder team een speler met rood naar de kant gestuurd. Hij kon ternauwernood voorkomen dat ze elkaar te lijf gingen. In de catacomben gebeurde dat alsnog.

Volgens de trainer van de bezoekers, Nestor Gorosito, hebben beveiligingsmedewerkers zich misdragen toen ze tussenbeide kwamen. 'Twee beveiligers hebben hun wapen getrokken', zei hij tegen Fox Sports. 'Ze sloten ons in en een van hen richtte zijn pistool op de borst van onze doelman. Ik denk dat ze met een man of twintig waren. We zijn geslagen met knuppels. Het was een krankzinnige situatie.'

De gevolgen waren zichtbaar op de Argentijnse televisie. Die zond beelden uit van wat leek op bloedspatten in de kleedkamer. Ook zijn Tigre-medewerkers gefilmd met blauwe plekken en bebloede gezichten.

São Paulo, een van de bekendste clubs van Zuid-Amerika, beweert dat Argentijnse spelers en bestuurders de kleedkamer probeerden binnen te dringen. 'Tigre kwam hier om te vechten, niet om te voetballen', zei de Braziliaanse doelman Rogerio Ceni.

De 65 duizend toeschouwers in het uitverkochte stadion begrepen aanvankelijk niet wat er aan de hand was. Toen de Argentijnse spelers na een half uur nog niet waren verschenen, maakte de scheidsrechter een einde aan de finale en kreeg São Paulo de trofee overhandigd. Fans vierden daarna nog lang feest op straat.

Naar verluidt hebben spelers en bestuurders van Tigre enkele uren gewacht totdat ze de kleedkamer durfden te verlaten. Daarna dienden ze een klacht in op het politiebureau.

De voorzitter van de thuisclub, Juvenal Juvencio, vindt dat de Argentijnen niet moeten zeuren. Ze hebben het gevecht uitgelokt om gezichtsverlies te vermijden, denkt hij. 'Ze zouden dik hebben verloren', aldus Juvencio, die erop wees dat São Paulo halverwege al 2-0 voorstond. 'Onze grootste overwinning is dat zij zijn weggelopen.'

Het incident is slecht nieuws voor de Brazilië, dat over anderhalf jaar gastland is van het WK voetbal. De FIFA heeft de organisatoren al meerdere keren gemaand op te schieten met het bouwen van stadions en wegen. Ze lopen flink achter op schema.

Nu doemt ook de veiligheid op als risicofactor. Tijdens het prestigieuze toernooi is de wereldvoetbalbond afhankelijk van de diensten van lokale beveiligers.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden