Voetbalclubs werven talent onder asielzoekers

Het betaald voetbal heeft de vluchtelingenstroom naar Nederland ontdekt als bron van talent. Op dit moment spelen zeker zeventig (voormalige) asielzoekers in de junioren-selecties van profclubs....

Een van de grootste Nederlandse voetbaltalenten is Ajacied Youssouf Hersi, een voormalige Ethiopische vluchteling die nu aanvoerder is van het Nederlands elftal onder 18 jaar. Ook bij NAC, Excelsior en RKC maken voormalige asielzoekers deel uit van het eerste elftal. Het grootste deel van de vluchtelingen speelt in de jeugdselecties. Bij SC Heerenveen spelen zeven jeugdspelers die ooit als asielzoeker naar Nederland zijn gekomen. De clubs negeren hiermee het advies van de FBO, de belangenorganisatie van betaald voetbalorganisaties, die haar leden voorhoudt om 'zeer terughoudend' te zijn met het aantrekken van asielzoekers. Volgens W. Wezenberg van de FBO heeft dat te maken 'met de beeldvorming dat clubs misbruik maken, terwijl dat meestal niet het geval is'. 'Wij adviseren de clubs goede afspraken te maken met de centra en de status van die jongens in de gaten te houden.'

In het verleden is de FBO door de staatssecretaris van Justitie op de vingers getikt, omdat de organisatie Feyenoord zou hebben geadviseerd Afrikaanse spelers via de asielprocedure - met vermijding van de problemen rond een verblijfsvergunning - in Nederland te laten voetballen. Volgens een werknemer van een Zuid-Hollands azc bevinden zich in verschillende centra minderjarige asielzoekers, met name uit Sierra Leone, die uitsluitend naar Nederland zijn gevlucht met de bedoeling profvoetballer te worden.

Clubs ontkennen de asielprocedure te gebruiken om spelers van buiten de Europese Unie op een goedkope manier binnen te halen. Normaal moet voor die voetballers een verblijfs- en een tewerkstellingsvergunning worden aangevraagd en dient vanaf 18 jaar een salaris van 380 duizend gulden te worden betaald en vanaf 21 jaar 760 duizend gulden.

Voor een asielzoeker met een A-status of een vluchteling met een voorwaardelijk vergunning tot verblijf (VVTV) die al drie jaar in Nederland is, geldt dit echter niet. De salarisbarrière voor niet-Europese voetballers is daarmee niet van toepassing, wat een club tonnen aan salaris scheelt.

Stichting De Opbouw, de voogd van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) in Nederland, staat 'zeer kritisch' tegenover de toenadering van clubs tot talentvolle vluchtelingen. De stichting bemiddelt echter wel tussen de ama's en de profclubs. Volgens een woordvoerder van de stichting wordt erop toegezien dat de spelers geen arbeidscontract bij de club tekenen.

Ook wil de stichting niet dat de voetballers overeenkomsten sluiten waardoor ze na hun 18de jaar nog aan de profclub vastzitten. Niettemin beschermen clubs zich tegen het wegkapen van jeugdig buitenlands talent door zogenoemde 'koelkastcontracten' te sluiten, waarbij de spelers pas op 18-jarige leeftijd over het daarvoor verdiende geld kunnen beschikken. Clubs binden vluchtelingen ook aan zich door hun en hun eventuele familie huisvesting buiten de azc's te bezorgen.

Naast de clubs hebben ook voetbalmakelaars de asielzoeker ontdekt. Er worden inmiddels wedstrijden georganiseerd om gevluchte talenten in de etalage te zetten. Recent kregen Nederlandse azc's een telefoontje van een Amerikaanse makelaar, met het verzoek hem de namen van net aangekomen talenten te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.