Voetbalclub dreigt veld kwijt te raken door afspraak uit 1922

De Engelse amateurclub Cromer Town FC uit het graafschap Norfolk dreigt door een bizarre doch vergeten afspraak uit 1922 zijn voetbalterrein genaamd Cabbell Park kwijt te raken aan de provinciale overheid.

Cromer Town FC, afgelopen seizoen nog glorieus winnaar van de Sterry Cup. Beeld
Cromer Town FC, afgelopen seizoen nog glorieus winnaar van de Sterry Cup.

Volgens diverse Engelse media was er geen levende ziel binnen de club die nog van de regeling afwist, maar naar nu blijkt heeft de club in de twintiger jaren van de vorige eeuw het sportpark in bruikleen kreeg van een rijke adellijke dame, Evelyn Bond-Cabbell, die daar destijds echter wel een voorwaarde aan stelde.

Die voorwaarde was dat het terrein 21 jaar na het overlijden van de laatste nakomeling van de toenmalige Britse koning Edward VII moest worden teruggegeven aan de provincie. Dit jaar is het 21 jaar geleden dat koning Olav V van Noorwegen, de laatste levende nakomeling, overleed.

Rechtszaak
Om te voorkomen dat Cromer Town van het park wordt gezet heeft de club nu een rechtszaak aangespannen. De club meent dat vorig jaar nog een andere nakomeling is overleden waardoor het nog 20 jaar op het terrein mag blijven.

Zolang deze loopt, kunnen de voetballers waarschijnlijk het seizoen afmaken op hun vertrouwde thuisbasis. Het eerste elftal is volop in de race voor het kampioenschap en wordt bij thuiswedstrijden gesteund door gemiddeld 250 fanatieke dorpelingen. De club wordt in zijn strijd gesteund door de burgemeester van Cromer, die van mening is dat de provincie niet zomaar het terrein van de voetbalclub kan afpakken.

De zaak is aan het rollen gebracht door een Torypoliticus die een achterkleinzoon van Cabbell is en zitting heeft in een provinciale bestuursraad. Hij vindt dat de afspraak met zijn overgrootmoeder gerespecteerd dient te worden.

Evelyn Bond-Cabbell gaf de club in 1922 het terrein in bruikleen. Beeld
Evelyn Bond-Cabbell gaf de club in 1922 het terrein in bruikleen.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden