Voetbalblog De Zestien: waarom een spits die weinig scoort soms beter is en meer

De beste ploeg wint niet altijd. Dat weet elke voetballiefhebber. Maar wanneer staat er nu eens een lovend verslag over het spel van een verliezende ploeg in de krant? Het nieuwe blog De Zestien belicht de moeilijker waarneembare waarheden over voetbal. 'We zijn dit blog - De Zestien - begonnen omdat we denken dat er een lacune is in de voetbaljournalistiek.'

Keeper Diederik Boer (L) van PEC Zwolle werkt de bal weg voordat Marcelo (R) van PSV gevaarlijk kan worden. Beeld ANP

Het voetbal zelf is al decennia vrijwel hetzelfde, maar de stroom van informatie erover groeit exponentieel. Er is bijna geen wedstrijd meer waar geen digitale beelden van beschikbaar zijn. Data-bedrijven verzamelen elk seizoen meer en betere statistieken. Economen, statistici, en wiskundigen gebruiken die data om nieuwe waarheden te ontdekken over spelers en spelopvattingen.

Het is, kortom, steeds beter mogelijk om uit te leggen waarom soms de verliezende ploeg toch de betere ploeg was.

Toch gebeurt dat vrijwel nooit. Misschien komt dat omdat media beter zijn met woorden dan met cijfers. Misschien omdat lezers en kijkers de voorkeur geven aan emotie boven analyse. Of misschien omdat het voor de hand liggender is om de uitslag als beginpunt voor een wedstrijdanalyse te nemen, dan als eindpunt; om de winnaar te loven, en de verliezer te bekritiseren. Scorebordjournalistiek, noemde Co Adriaanse dat smalend.

Moeilijk waarneembare waarheden
Wat de reden ook is, De Zestien zal proberen om de moeilijker waarneembare waarheden over voetbal te belichten. We zullen bijvoorbeeld uitleggen dat een spits die weinig scoort soms beter is dan een spits die veel scoort. We zullen laten zien waarom een corner soms meer een nadeel dan een voordeel is. En waarom een hoog percentage balbezit een teken kan zijn dat een ploeg te traag speelt.

Zoals gezegd, niet iedereen geeft om cijfers, tactiek, en grafieken. En er is veel dat niet met statistieken te verklaren is. Maar we zullen een poging doen om door data gestuurde voetbalanalyses interessant en toegankelijk te maken. We willen aloude voetbalwaarheden doorprikken en u een ander perspectief op het spel bieden.

We zullen dit grotendeels zelf doen, maar we wijzen u ook op interessante stukken van anderen. Soms schrijven we dingen waar u het niet mee eens bent, en dan gaan we graag met u in discussie. En we gaan ongetwijfeld fouten maken, en dan hopen we dat u ons corrigeert.

We hebben er in elk geval veel zin in.

De Zestien zal worden geschreven door:
Simon Gleave (@SimonGleave), 'head of analysis' bij sportdatabedrijf Infostrada.
'Er zijn vragen genoeg in het voetbal. Data vormen slechts een mogelijkheid in onze gereedschapskist deze vragen te beantwoorden, maar een mogelijkheid die op dit moment erg onderschat is'

Sander IJtsma (@11tegen11), blogger over voetbalstatistiek en -tactiek op 11tegen11.net.
'In de voetbalwereld viert de 'mening van een expert' nog altijd hoogtij, maar in de onderzoekswereld vormt deze mening slechts de laagst denkbare vorm van bewijs, terwijl elke vorm van het gebruik van data daarboven staat'

Tijs Rokers (@tijsrokers), econometrist en sportconsultant.
'De menselijke waarneming is bijzonder gekleurd: wat je denk te zien is niet altijd wat er ook gebeurt. En data, ijskoude, keiharde data, zorgt ervoor dat je in ieder geval de feiten kent: de rest is interpretatie. Tijd voor Moneyball in het voetbal: de kunst van het winnen in een oneerlijk spel.'

Michiel de Hoog (@michieldehoog) doet de eindredactie van De Zestien.

De statistieken waarop we ons baseren zijn beschikbaar gesteld door Infostrada (@infostradalive)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden