Voetbal? Liever een kookworkshop!

Ach, wat jammer nu! Ik lees in de nieuwsbrief van Kookstudio Udo in Den Haag dat het Nederlands elftal 9 juni speelt, terwijl ik die avond mijn foto’s ga inplakken!...

Wie geen albums te vullen heeft en niet verlangend uitkijkt naar het Grote Oranjegevoel, kan terecht bij genoemde Udo, www.kookstudio.nl., die op 9, 13 en 17 juni workshops houdt, respectievelijk Thais, Frans en Italiaans.

Maar ja, alweer de Randstad hè, altijd alles weer in de Randstad. Voor het oprechte groene koken reizen we echter naar het noorden. Alma Huisken, culinair schrijfster en La Grande Dame van de vaderlandse moestuin, houdt ‘proeftuinworkshops’, geholpen door de begenadigde chef/kok van Schathoes Verhildersum, Dick Soek. De eerste, over kruiden, is al aanstaande zondag, de volgende, over groenten, op 29 juni. Meer informatie op www.schathoes.nl.

Geen komkommertijd bij de krant, maar al wel bij de groenteman. Daarom vandaag een fris Italiaans/Aziatisch recept.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak er de biefstuk in. Laat hem rood, dus haal hem er na 4 minuten uit. Laat afkoelen en snijd hem in reepjes. Klop de sojasaus en poedersuiker door elkaar en meng door de biefstuk.

Schil de komkommer, snijd hem in de lengte in tweeën of in kwarten en verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes. Snijd de rest in kleine stukjes. Rooster de sesamzaadjes in een droog koekenpannetje tot ze kleuren. Haal uit de pan en bewaar.

Kook de pasta in water met zout al dente. Bak ondertussen de knoflook met de Spaanse peper in een drup olie tot de knoflook kleurt. Draai het vuur uit.

Giet de pasta af maar bewaar een kop kookwater. Meng de pasta in de pan met de knoflook en peper, en doe er de biefstuk en komkommer bij. Zet het vuur weer aan en hussel om alles goed door te warmen. Gebruik kookwater om de smeuïgheid te verzekeren en sprenkel er op het laatst de sesamolie over. Bestrooi met de lente-ui en de sesamzaadjes en eet.

Onno Kleyn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden