Column

Voetbal is onze nieuwe rock-'n-roll

Onze rock-'n-roll is niet zo rock-'n-roll.

Robert van Gijssel
Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko tijdens de presentatie van het boek Lev. Beeld anp
Oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko tijdens de presentatie van het boek Lev.Beeld anp

Even heel eerlijk: Zou u een weekje op de bank willen doorbrengen met een lel van een biografie van Henny Vrienten? Of Boudewijn de Groot? Waarin u dan helemaal wordt bijgepraat over de lagereschooljaren der Nederlandse poplegenden, de moeizame eerste liedschrijfjaren, de grote liefde, de vorming van het eerste bandje, het succes en de onvermijdelijke tol van de roem? U schudt nu van 'nee', toch?

Dat nee-schudden doen we dus kennelijk allemaal, al heel lang en vrij hardvochtig. Nederland is heel slecht in het noteren van de levensverhalen van de eigen pophelden. Dat heeft de Nijmeegse Radboud Universiteit nu ook ontdekt en zelfs als probleem gekwalificeerd.

Op 1 april wordt een symposium opgezet over het literaire drama getiteld Omzien in Rock, hetgeen we dus weigeren te doen in dit rotland. De sprekers op dit symposium noemen vast een verontrustend rijtje namen, over wie dus nooit 'een fatsoenlijke bio' is geschreven. The Cats? Neuh. Doe Maar? Geen zin. George Baker? Sorry. Peter Koelewijn dan? Stilte.

Best gek. Zeker als we even kijken naar de imposante rij biografieën die de afgelopen jaren in de Nederlandse jazzbibliotheek is geschoven. Er verschenen uitmuntende bio's, alleen al over drie (!) jazz-drummers. Over Han Bennink, door Erik van den Berg. Over John Engels, door Jeroen de Valk. Over Pierre Courbois, door Paul Kusters en anderen.

In pop- of rockbio's hebben we geen trek. Stap met een voorstel (het leven van Frank Boeijen?) naar een uitgever en je wordt lachend de deur uit getrapt. 'Verkoopt niet', krijg je te horen. 'Wil niemand lezen. Kom maar terug als je een leuke voetballer hebt gevonden.'

Serieus? Voetballers wel? Zeker, check de bestsellerslijsten van de afgelopen vijf jaar. Willem Kieft ging door het plafond. Net als Andy van der Meijde. Maar de lijst is eindeloos; John de Wolf, Evgeniy Levchenko, Fernando Ricksen, Dennis Bergkamp. Voetbalcoaches, ook leuk; Louis van Gaal, Jan Boskamp, Bert van Marwijk, Leo Beenhakker. Wilt u een weekendje in het wilde leven van Van Gaal duiken? Ja dus! Hoe bestaat het?

Je kunt lang nadenken over de vraag waarom we wel een kilo boek willen doorploegen over Bert van Marwijk, en nog geen hoofdstuk willen lezen over The Cats. Of Armin van Buuren. Maar je kunt uiteindelijk komen tot slechts één onverbiddelijke en ook wat pijnlijke conclusie. Nederlandse rock-'n-roll is misschien niet zo rock-'n-roll. Herman Brood, ja, die was rock-'n-roll en die gebruikte dus drugs, om maar eens wat rock-'n-rollerigs te noemen. Net als Wim Kieft en Andy van der Meijde, overigens. En daarom lezen we nog altijd Bart Chabots Broodje Gezond, of zelfs de opvolger Broodje Totaal, of desnoods de bio van achterblijver Xandra Brood.

Voetbal is onze nieuwe rock-'n-roll. En onze rock-'n-roll is kennelijk zo spannend als NEC-NAC 0-0.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen of Rutger Pontzen stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden