Column

'Voetbal is alleen nog een beetje van ons omdat onze gedachten vrij zijn'

Natuurlijk is voetbal 'ons' allang ontnomen, schrijft Willem Vissers. 'Maar als die bazen van het voetbal normaal doen, is de overname door het kapitaal net te harden.'

Ajacied Piet Keizer, de maker van het eerste doelpunt in de Europa Cup-wedstrijd Fenerbahce-Ajax in 1968, krijgt een gouden horloge van de sjeik van Koeweit als dank voor het vertoonde spel. Beeld anp
Ajacied Piet Keizer, de maker van het eerste doelpunt in de Europa Cup-wedstrijd Fenerbahce-Ajax in 1968, krijgt een gouden horloge van de sjeik van Koeweit als dank voor het vertoonde spel.Beeld anp

Het voetbal stelt ons geduld op de proef, als een vrouw die lonkt naar andere kerels, thuiskomt met een stuk in haar kraag en er andere onhebbelijkheden op nahoudt. (Wees gerust: als ik Wilhelmina heette, was een man opgevoerd in de metafoor.) Wij houden desondanks van die vrouw, om haar veelzijdigheid, om de verwachtingen die ze oproept, om haar vurige kracht en trots, om haar bindende kracht, om haar gezelligheid desnoods.

Natuurlijk is het voetbal 'ons' allang ontnomen. Topvoetbal is van sponsors, van tv-maatschappijen, van Russen, Arabieren en investeringsmaatschappijen, vaak beheerd door mannen zonder gezicht. Ze laten hun stem nooit horen, dragen een tulband of weten zich in gezelschap van een bodyguard. Het spel is alleen daarom nog een beetje van ons, omdat onze gedachten vrij zijn, omdat onze fantasie gratis toegang heeft tot de droomtheaters.

Onvermoede prijs
Als die bazen van het voetbal normaal doen, is de overname door het kapitaal net te harden. Dan wint onze favoriete club misschien zelfs een onvermoede prijs. Neem Vitesse. Vitesse was gereduceerd tot bijna niets toen hemelbestormer Karel Aalbers in 1984 voorzitter werd. Vitesse was een clubje met gemiddeld 800 toeschouwers en een krakkemikkig stadion, in de eerste divisie.

Karel Aalbers in 1990 Beeld anp
Karel Aalbers in 1990Beeld anp

Aalbers strooide met geld, totdat bleek dat de vloer in zijn nieuwe kasteel bezweek onder het gewicht van zijn bonkige dans om het gouden kalf. Later nam ene Maasbert Schouten de bijna failliete boedel voor een prikje over, om de club met dikke winst door te verkopen aan Zjordania, die een zetbaas bleek van Tsjigirinski, die weer de stroman is van Abramovitsj, de eigenaar van Chelsea.

Een organogram maken van de macht in het voetbal is monnikenwerk. Aan de top staan mannen die beslist van voetbal houden, maar zeker zo veel van geld, macht en handel. Ze zijn redders en vernietigers in één persoon.

De aanhang smult
Zondag liepen een paar honderd supporters van Vitesse een protestmars. Critici stellen dat ze dat ruim drie jaar eerder hadden moeten doen, vóór de entree van Zjordania in plaats van na zijn aftocht. Edoch: destijds was de boel bijna failliet. Het was alsof de berooide, bijna verstoten vrouw onverwacht terugkeerde in een oogverblindende jurk, met nieuwe oorbellen en een liftje hier en daar. De aanhang smolt voor haar wellust.

Abramovitsj Beeld anp
AbramovitsjBeeld anp

Voetbal zal een speelbal van rijken blijven, tenzij de hele industrie implodeert, wat overigens niet uitgesloten is. Tot dan voeren vechters voor authenticiteit een achterhoedegevecht. Sommige clubs, in Engeland met name, beginnen opnieuw, als afsplitsing van de moederclub. Het kan ze niet schelen op welk niveau. Uiteindelijk kan een amateurwedstrijd net zo leuk zijn als gewichtig gedoe in topcompetities.

De grote boze voetbalwereld
Een enkel individu neemt het op tegen de grote boze voetbalwereld. Jordi Cases, socio van Barcelona, wilde weten hoe het miljoenenspel rond Neymar was gespeeld, eiste openheid via de rechter en schrok van de impact van zijn actiebereidheid. In Argentinië bestaat een vereniging met de naam 'Laten we het voetbal redden', onder meer om corruptie en geweld in te dammen.

De supporter zal de ene keer in zijn arm knijpen van ongeloof en dan weer lijdzaam toezien. Afgezien van redeloos geweld, zoals de aanhang van Cambuur gebruikte om trainer Lodeweges te verjagen uit Leeuwarden, heeft de aanhanger één machtsmiddel: geen seizoenkaart meer kopen. De tv uitzetten, het hoofd afwenden. Maar ja, dat is nogal een stap, als de geliefde zich opmaakt voor een parade van geflirt.

Willem Vissers is voetbalverslaggever van de Volkskrant.
Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter @vkwillemvissers

Neymar Beeld ap
NeymarBeeld ap
President van de Spaanse eerstedivisieclub Getafe Angel Torres (L), Royal Emirates Group directeur Kaiser Rafiq en Sheik Butti bin Suhail Al Maktoum van Dubai bij de verkoop van de club op 21 April 2011. Beeld anp
President van de Spaanse eerstedivisieclub Getafe Angel Torres (L), Royal Emirates Group directeur Kaiser Rafiq en Sheik Butti bin Suhail Al Maktoum van Dubai bij de verkoop van de club op 21 April 2011.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden