Weblog

'Voetbal doet zijn best om op gekkenhuis te lijken'

Eén week voetbal volgen na de hervatting van het seizoen herinnert er meteen aan dat het betaald voetbal een soort gekkenhuis is, schrijft Volkskrant-redacteur Willem Vissers.

Pepe en Messi duelleren.

'Wat is eigenlijk de bedoeling?', verzucht president Visser van het hof tegen de advocaten tijdens het beroep in de Ajax-zaak, op een woensdag.

Hij ziet het al gebeuren dat de raad van commissarissen Louis van Gaal benoemt tot directeur en dat hij een agendapunt later moet opstappen. Krijgt Van Gaal eens de Louis d'Or, voor zijn rol in het surrealistische theater aan de Amstel?

Alle registers zijn geopend. Het gaat opeens over Lydia van der Moot, een vrouw die vroeger kroketten bakte op jeugdcomplex De Toekomst en nu is aangesteld om de chaos te beteugelen. Zij is ziek en haar man komt af en toe spullen brengen. Die man mag nu niet meer het terrein op van meneer Sturkenboom, de directeur. Althans, dat vertelt een van de advocaten.

Het is zo kleinzielig, zo op de man/vrouw gespeeld, zo haatdragend bijna. Het staat mijlenver af van waar het om gaat in voetbal; een spel. Commissaris Ten Have spreekt van de emotionele hel, commercieel directeur Van der Aat vindt dat hij zo hard moet werken, terwijl het de vorige keer ging over de bonus van ruim een ton die hij opstreek.

Wat is dus eigenlijk de bedoeling? In het voetbal kan het gebeuren dat de hashtag (hekje) 'Jodengaaneraan' urenlang bovenaan staat bij de trends op Twitter, en voelen Nederlanders zich geroepen aan buitenlanders uit te leggen wat ze daarmee bedoelen, omdat ze zich schamen. Ze bedoelen dat die van Ajax zich joden noemen, dat ze zondag in de Kuip tegen Feyenoord voetballen en dat Feyenoord dan wint, maakt niet uit hoe. En dat is dan de vriendelijke uitleg.

Als Barcelona Real Madrid weer eens voordoet wat voetbal is, drukt Pepe zijn noppen in de hand van Messi, en in Engeland trapt Balotelli op het hoofd van Parker. Op weer een andere dag valt de verslaggever van publieke omroep NOS scheidsrechter Janssen bijna letterlijk aan omdat die het aandurfde Janmaat de rode kaart te geven, toen die veel te laat zijn sliding inzette. De hele tafel bij Studio Voetbal, op romanticus Jan Mulder na, vindt het geen rood. Zo is het dus gesteld met de vervuiling van het voetbal.

Gelukkig heeft het gekkenhuis ook zijn vrolijke afdelingen, zoals op een vrijdag bij Telstar - Fortuna. Drie mannen zitten voortdurend te schrijven en eentje filmt. Het kunnen geen scouts zijn. Zoveel talent loopt hier niet rond. Oud-scheidsrechter Gerard Verwoort verschaft uitleg.

Ze begeleiden assistent-scheidsrechter (voorheen grensrechter) Bluemink, een talent, naar het schijnt. Hij wordt 90 minuten gefilmd en krijgt een dvd thuis. Ze letten op zijn houding, of hij de vlag goed vasthoudt en zo. 'Kijk hij loopt met de borst vooruit. Hij is echt een goede', oordeelt Verwoort.

Een van de meeschrijvers is de persoonlijke coach van de assistent-scheidsrechter. Het is al met al een prachtig tafereel dat volstrekt duidelijk maakt dat het gewoon de bedoeling is: een soort gekkenhuis zijn.

Willem Vissers is sportverslaggever bij de Volkskrant.
reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl
Twitter: @vkwillemvissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden