Voetbal als vrijplaats voor verwarde mannen

In tijden van verwarde mannen profileert het voetbal zich als een vrijplaats voor, juist, verwarde mannen. Mannen van muilpeer, fluim en vliegende schoen.

Een verwarde middenvelder van FC Utrecht slaat op een winterse dag een ploeggenoot op het gezicht tijdens de training. Het slachtoffer breekt zijn kaak.

De verwarde directeur doet eerst niet veel anders dan een boete geven. De speler mag zelf uitmaken of hij meedoet tegen PEC. Ja, dat lijkt hem wel geschikt. Lekker voetballen op zondag. De trainer, in hoogste staat van verwarring, heeft hem nodig. Zo goed gaat het niet met zijn elftal.

Op zich is het feit dat het slachtoffer de dader blijkbaar al had vergeven best interessant, maar in de verwarde wereld van het voetbal kom je niet ver met dergelijke constateringen. Na het weekeinde heeft de directeur dus spijt, gezien alle commotie. Juist op deze zondag waren er honderden kinderen op uitnodiging in het stadion, om hun helden te aanschouwen. De directeur was verward, geeft hij toe. Een paar dagen eerder was de kas geplunderd. Probeer bij zoveel verwarring maar eens helder te blijven denken.

De directeur kon zichzelf niet meer aankijken in de spiegel. Zijn morele kompas had hem de verkeerde kant op gestuurd. Maandag komt hij terug op zijn beslissing. Dat is ook een compliment waard, want met verwarde mannen valt meestal geen land te bezeilen. De dader krijgt alsnog een schorsing opgelegd.

De verwarde voetballer van Roda JC krijgt in de derby tegen MVV de gele kaart en bespuugt de scheidsrechter in het voorbijgaan. Rood. Nou ja, of hij fluimt is niet helemaal zeker. Hijzelf twittert van niet. De pers in Limburg bestudeert de bewegende beelden en constateert minimaal een spugende beweging. De KNVB is zeker van zijn zaak en stelt een schoring van zes wedstrijden voor.

Het Limburgse voetbal is sowieso volledig in de war. Wat het allemaal niet kost om deze bijna failliete boedel levend te houden, is haast niet meer te verantwoorden. Ze dachten daar in het zuiden na de degradatie van Roda JC dat elk nadeel zijn voordeel heeft, met zes Zuid-Limburgse derby's per seizoen, maar het seizoen is een afstotende optocht van ongein.

Elke keer is er gedonder. Vechten, bedreigingen, belediging. Op de zondag van de spugende beweging verzamelt de ME zich in stadion de Geusselt, om de businessclub te beschermen tegen oprukkende horden. Supporters van MVV hangen een pop met een strop om de nek in de nok van het stadion, gekleed in Roda-tenue. De regionale krant spreekt van waanzin.

Tip voor de verwarde mannen uit Limburg: lach eens om jezelf, geheel in de traditie van het aanstaande carnaval, of houd anders op met deze parodie op voetbal.

Een verwarde scheidsrechter op een veld in Equatoriaal Guinee, een landje dat de totale verwarring van het voetbal verbeeldt, geeft het thuislandje dat blijkbaar naar de halve finale van de Afrika Cup moest, een ridicule strafschop in blessuretijd. In de tijd daarvoor heeft Tunesië op werkelijk hemeltergende wijze tijd lopen rekken, om de voorsprong vast te houden. De Tunesiërs reageren woedend na de latere uitschakeling en volgen de scheidsrechter tot in de catacomben.

Een verwarde voetballer van Atlético Madrid verliest in een bekerduel met Barcelona zijn schoen, na een overtreding. In plaats van de schoen snel weer aan te trekken, gooit hij die woedend in de richting van de grensrechter, die gelukkig net even gebukt staat. De scheidsrechter geeft slechts de gele kaart.

Ja, het is allemaal wat, in deze tijd van verwarde mannen.

Reageren? ruimteoplinks@volkskrant.nl

Twitter @vkwillemvissers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.