Voer inkomensafhankelijke zorgpremie in

De ingezonden brieven van donderdag 22 september.

Beeld anp

Volgens Dirk-Jan Westerwoudt is het afschaffen van het eigen risico in de zorg en een hogere zorgpremie voor iedereen gezonder voor de solidariteit (O&D, 21 september). Terecht wijst hij op de druk van het eigen risico op de portemonnee van de chronisch zieken. Maar hij vergeet dat een integrale premieverhoging voor de financieel zwakkeren in de samenleving evenzo een onevenredig hogere belasting is. En zijn solidariteit beperkt zich tot de groep van chronisch zieken. Echte maatschappelijke solidariteit kan worden bereikt met de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dan pas is er sprake van betaalbare zorg voor iedereen en niet alleen voor de chronisch zieken. De inkomensafhankelijke zorgpremie was één van de uitkomsten uit de formatie van Rutte-II tussen VVD en PvdA. Een knappe prestatie van de PvdA. Betaalbare zorg voor iedereen lag binnen handbereik. Helaas hield die de rug niet recht toen de achterban van de VVD hiertegen in opstand kwam. Had de PvdA haar rug rechtgehouden dan was de discussie over het eigen risico nu niet aan de orde geweest. Betaalbare zorg voor iedereen is alleen bereikbaar door invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie en het afschaffen van het eigen risico. Politieke partijen zullen zich hierop moeten profileren in hun streven meer kiezers aan zich te binden.

Arno Bakker, Amsterdam

Losgekoppeld

Britta van Beers (O&D, 21 september) beschrijft dat in ruim de helft van de orgaandonaties donoren worden losgekoppeld van de beademingsapparatuur waardoor deze komen te overlijden.

Wie van de mensen die geregistreerd staan als orgaandonor weet dat artsen actief het leven van donoren beëindigen om hun organen te kunnen oogsten?

M. van de Sande, Helmond

Orgaaneigendom

Het debat over orgaandonatie wordt gedomineerd door de vooronderstelling dat de levende persoon 'eigenaar' is van zijn lichaam na overlijden, en dat niemand aan dat 'recht' mag komen. Eindelijk is er dan iemand, Max Pam (O&D, 21 september), die vertelt dat als je dood bent, je geen 'eigenaar' meer bent van je lichaam. Wie dood is, is dood, bestaat niet meer, en heeft dus ook geen '(eigendoms)rechten'

Pam stelt terecht de vraag van wie het lijk dan is. Hij geeft als antwoord de nabestaanden. Maar dat valt nog te bezien.

Nabestaanden zijn over het algemeen de erfgenamen. Maar erfrecht gaat over het eigendom van de nalatenschap, het lijk wordt niet tot de nalatenschap gerekend.

Het is niet meer (en ook niet minder) dan 'gebruik' dat nabestaanden de lijkbezorging regelen. Maar de wet (de Wet op de lijkbezorging) laat dat in het midden. En als er niemand maatregelen neemt voor de lijkbezorging moet de burgemeester dat doen, op kosten van de gemeente.

De burgemeester is dan representant van de overheid als vertegenwoordiger van 'de gemeenschap'. Voor hetzelfde geld valt dus te beweren dat het lijk eigendom is van de samenleving, maar dat de samenleving het uit overwegingen van piëteit aan de nabestaanden overlaat om de lijkbezorging te regelen.

Het (verouderde) donorformulier Beeld anp

En overigens geldt dat iedereen het recht heeft over eigen graf heen te regeren, zowel over de erfenis als over de wijze van lijkbezorging. Dat eerste is 'dwingend', het tweede niet, zoals Pam al aangeeft.

Maar voorwaarde hiervoor is dat die 'wil' dan vooraf kenbaar is gemaakt. Waar geen keuze is gemaakt, gelden de regels van de samenleving, zoals bij de nalatenschap het geval is.

Ik zie de nieuwe orgaandonatieregeling dan ook als een uitbreiding van het arrangement dat iedereen heeft met de samenleving. En dan lijkt mij het standpunt van de huisarts Cees Sluimer (O&D, 20 september) een prima aanzet daarvoor.

Dat houdt in dat wie kenbaar maakt geen orga(a)n(en) te willen doneren, ook geen recht heeft op een donororgaan van een ander.

Gert Hoekstra, Amersfoort

Vrede niet normaal

Het artikel 'Er is niets normaals aan vrede', dat op de dag van de vrede (21 september) in de Volkskrant stond, slaat de spijker op zijn kop (excuses voor de harde beeldspraak). Het lijkt mij de hoogste tijd dat vakken over vrede en conflicthantering verplicht worden op scholen.

Dit verlicht de sociale spanning in Nederland en verhoogt de kennis over wat er in landen als Syrië gebeurt en de solidariteit met de getroffen bevolking. Een concreet onderdeel van dit onderwijs kunnen samenwerkingsverbanden zijn tussen scholen in Nederland en conflictgebieden.

De Syrische organisatie Keshmalek wil dit graag doen, maar er zijn nog weinig Nederlandse scholen die op de uitnodiging zijn ingegaan.

Henkjan Laats, Amsterdam

Tot hier en niet verder

Russische en/of Syrische vliegtuigen bombarderen een hulpkonvooi voor Aleppo. Wat het Westen, en met name Amerika, nog steeds niet snapt is dat afspraken met Rusland en Syrië geen enkele waarde hebben.

Het Westen durft niet op te treden. Zeg eens een keer: tot hier en niet verder. Geef die konvooien luchtbescherming. Het Westen gaat hier verliezen door de angst om op te treden.

Het Westen druipt af met de staart tussen de benen. Dat heeft talloze excuses om niet te hoeven optreden. Waar zijn de grote westerse leiders die halt durven te roepen? Ze zijn er niet meer en daar gaan Rusland en Syrië heel handig mee om.

Politici gaan ongetwijfeld alles wat krom is recht praten, maar de slachtoffers van deze waanzin hebben daar niets aan. Die liggen dood of gewond in een plat gebombardeerd gebouw. Ik voel de radeloosheid en het verdriet van de slachtoffers.

Ik schaam mij enorm.

Pieter Langemeijer, Utrecht

De dag nadat een hulpkonvooi in Aleppo is gebombardeerd. Beeld afp

Sparen

Volgens de cijfers van het Nibud leveren bejaarden met een pensioen van twee maal modaal minstens 24 euro per maand in. Die moeten er van dit kabinet kennelijk nog even de schouders onder zetten.

Hadden ze maar niet moeten sparen.

Ben Ale, Delft

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.