Voelen in Groningen

Studium Generale Groningen bestaat dit jaar zestig jaar. In 1946 begon in Groningen op initiatief van de toenmalige hoogleraar en onderwijsminister Gerardus van der Leeuw een eerste reeks lezingen voor belangstellenden van binnen en buiten de universiteit....

Onder de titel Spanning & Sensatie wordt dat de hele maand april gevierd. Vier dinsdagavonden gaat het over het meetsysteem van het menselijke lichaam, de zintuigen.

Bewegingswetenschapper Theo Mulder spreekt over de andere zintuigen, behalve de vijf bekende: ogen, oren, neus, tong en tastzin. Hoe voelt een mens zichzelf springen? En vallen? Dezelfde avond spreekt psychonoom Jan Kroeze over smaak en geur. De dinsdagen daarna volgen nog voordrachten van zintuigfysiologen over de reukzin, het zien, en het gehoor.

Studium heeft leerlingen van groepen 8 uit de regio Groningen uitgenodigd vragen aan de wetenschap te bedenken. De beste inzendingen krijgen antwoord op hun vraag, van de werking van mobieltjes tot de meisjesangst voor spinnen, in de vorm van excursies en colleges.

Drie lunch-bijeenkomsten in de maand april brengen jonge supertalenten uit de samenleving onder de studenten: zakenman Ben Woldring, de Groningse band LPG, en topsporters Guus Tennekes en Laura Winkelman.

De lustrummaand wordt afgesloten met een Reis naar het Midden van de Nacht, op 28 april. In een spookpand in Groningen bieden twaalf kamers de gasten onvergetelijke ervaringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden