Voel de Jesse

Jesse Klaver en Groenlinks zijn begonnen aan een race naar de top. Men wil terugveroveren wat tijdens de pijnlijk verlopen verkiezingen van 2012 verloren ging - en meer.

Jesse Klaver tijdens een campagnebijeenkomst in Nijmegen Beeld anp

Vooralsnog is Klaver de enige die jonge linkse harten sneller doet kloppen. Nu GroenLinks weer vertrouwen in eigen kunnen uitstraalt, vloeien GroenLinks-stemmers terug die overstapten naar Diederik Samsom. Dat is dus al binnen.

En ja, GroenLinks doet het beter in alle peilingen. Maar nogal wat linkse kiezers kijken nog steeds mokkend de kat uit de boom. GroenLinks weet hen net als de SP en de PvdA tot nu toe niet te mobiliseren.

Tekst gaat door onder video.

Daar is van alles voor te zeggen. Zo zijn de meeste kiezers nog helemaal niet bezig met de verkiezingen. De urgentie ontbreekt omdat de machtsvraag niet zichtbaar op tafel ligt.

Daarbij komt dat op links de stem versplintert. De verrassende spelbreker: 50Plus. Deelden opleidingsniveaus eerder al het electoraat in tweeën, nu komt daar ook nog eens een leeftijdskloof bij. 50Plus trekt kiezers weg bij zowel de PvdA, de SP als (in mindere mate) GroenLinks. Het maakt de strijd op links bepaald niet eenvoudiger.

Klaver snapt dat het medium ook de boodschap is. Jongere kiezers identificeren zich sneller met hem. Hij wil à la Barack Obama en de Canadese premier Justin Trudeau de boodschap van hoop en verandering verspreiden. Daartoe zet hij een grassrootscampagne in zoals de Amerikaanse stokebrand Bernie 'Feel The Bern' Sanders deed. Het moet een enthousiaste ploeg mensen opleveren die doelgericht de wijken in trekt waar de juiste potentiële kiezers zitten.

Asscher

De vraag is of Klaver kan demarreren in de laatste weken van de verkiezingscampagne zoals Diederik Samsom dat kon. Het doorbreken van het 'groene plafond' voor GroenLinks: eindelijk de lang gezochte doorbraak realiseren als grotere middenpartij, met 15 of meer zetels. Dus dat is de uitdaging: Emile Roemer en Lodewijk Asscher voorbij streven in de peilingen en Klaver tot de kandidaat van Links versus Rechts maken.

Klaver maakt een goede kans, maar GroenLinks vreest Asscher. Lukt het Klaver niet hem voor te blijven, dan blijft Project Doorbraak voorlopig iets voor de lange termijn.

Communicatiestrateeg Kaj Leers, voorheen onder meer voor de PvdA, geeft hier ongevraagde campagneadviezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden