voedzaam slobbersoepje

Pistousoep (voor 4 personen)

1 ui

2 tenen knoflook

olijfolie

2 laurierblaadjes

1 el oregano

1 blik gepelde tomaten

3 kruidenbouillonblokjes

een korst van oude kaas

zout, peper

200 gram diepvriessperziebonen

1 blikje flageolets (groene kidneybonen, Bonduelle)

20 blaadjes basilicum

4 el Parmezaanse kaas

1 teentje knoflook

Iedereen weet het: les één op internet is dat je bij medisch malheur niet gaat googelen: de info die je vindt is vaak angstwekkender dan de kwaal. Dus waarom ik googelde op 'wat te doen na het trekken van verstandskiezen' is mij een raadsel. Ik vond precies wat ik niet wilde vinden: gruwelverhalen. En wat deed ik daarmee? Juist, ik las ze. Dom.


Maar goed. Ik weet nu wel wat ik eigenlijk al wist: dat harde dingen eten niet zo verstandig is als er net op medicinaal brute wijze kiezen zijn verwijderd. Dat soep wel lekker is. En als je geen harde dingen kunt eten, is een voedzaam slobbersoepje een prima oplossing. Pistousoep is daarvor uitermate geschikt.


Pistousoep heeft geen vast recept, het is eigenlijk niet meer dan een zomerse groentesoep met pistou erin, en verder alle groente waarin je trek hebt. Pistou is pesto, maar dan Frans, zonder pijnboompitten. Echte conservatievelingen maken hem zelfs zonder kaas. Maar de kaas is lekker, dus doen we die er gewoon wel in. En boontjes. Als je geen flageolets kunt vinden, kun je ook witte bonen nemen.


Snipper de ui en de twee tenen knoflook en fruit ze in wat olijfolie. Doe na een paar minuten het blik gepelde tomaten erin en plet de tomaten. Voeg de oregano toe en laat een kwartiertje pruttelen. Doe er een halve liter water bij en pureer met een staafmixer. Doe er daarna de bouillonblokjes, de laurier, kaaskorst en nog eens een liter water bij. Breng aan de kook en laat minstens een half uurtje pruttelen.


Maak in die tijd de pistou: vijzel, hak of pureer de basilicum, het teentje knoflook en minstens vier eetlepels Parmezaanse kaas met wat olijfolie tot prut. Vis daarna de kaaskorst uit de soep, doe de sperziebonen en de boontjes erbij. Serveer, zodra de sperziebonen gaar zijn, het geheel met een lepel pistou in elke kom. Met wat brood erbij vult het leuk.


Duimt u voor me, straks, bij de kaakchirurg? Dan zal ik nooit meer googelen op kwalen. En als alles goed gaat, hoef ik na vandaag nooit meer verstandskiezen te laten trekken.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden