Voedselpakketten of kalasjnikovs

Op 5 oktober 2013 stuurt de moeder van Maher H. (20), die dan in Syrië zit, een sms'je naar haar zoon. Hij was net twee dagen weggeweest van zijn thuisbasis en weer terug. 'Zoon, neem altijd alsjeblieft afscheid van me als je het slagveld opgaat', is de boodschap van de moeder.

Peter Plasman, advocaat van Maher H., komt aan in de rechtbank Beeld anp
Peter Plasman, advocaat van Maher H., komt aan in de rechtbankBeeld anp

Zij denkt te weten dat Maher in Syrië deelneemt aan de gewapende jihad. H. ontkent dat ten stelligste, in al zijn verhoren en ook maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak voor de rechtbank in Den Haag.

Sinds februari van dit jaar is hij, samen met zijn Somalisch- Nederlandse vrouw Shukri F.,weer terug in Nederland. Net als alle andere terugreizigers, zegt H. zich in Syrië louter bezig te hebben gehouden met humanitaire hulpverlening. 'Voedselpakketten bereiden en uitdelen in vluchtelingenkampen en aan de bevolking, in het magazijn helpen. Busjes met kleding en dekens in- en uitladen', licht hij toe.

Zijn zaak biedt voor het eerst een inkijkje in hoe het Openbaar Ministerie in zaken van terugreizigers probeert te bewijzen dat Nederlandse jihadi's wel degelijk hebben gestreden in Syrië of Irak. Makkelijk is dat niet, want onafhankelijke getuigen lopen niet rond in gebieden waar terroristische groeperingen actief zijn. Ook H.'s moeder was niet ter plekke.

De rechter vraagt H., die wordt verdacht van terroristische misdrijven, waarom hij op sociale media in camouflagekledij poseert met een kalasjnikov en niet met voedselpakketten. H.: 'Dan zou ik uitstralen: kijk eens hoe goed ik ben en dat verpest mijn hele daad. Pronken mag niet van de islam.' De rechter: 'Mag pronken met een kalasjnikov wel?' H. - lange donkere krullenbos, gekleed in een halflang bruin hemd - denkt even na. 'Het kan zijn dat het niet mag, maar niet iedereen is perfect.' Hij voegt eraan toe dat foto's met wapens niet betekenen dat men daadwerkelijk gaat strijden. De rechter: 'Dan was u aan het neppronken. Dat lijkt met helemaal niet goed volgens de regels van uw islam.'

undefined

Rechtbanktekening van Maher H. Beeld anp
Rechtbanktekening van Maher H.Beeld anp

Chaos

Over zijn verblijf in Aleppo laat H. weinig los. Hij woonde in een villa. Hij wil niet zeggen hoeveel strijders daar waren en of er ook andere Nederlanders of Belgen vertoefden. Aan schattingen doet hij niet. 'Ik wil geen ongeveergetal geven.' Voor welke hulpverleningsorganisatie hij werkte, wil hij ook niet zeggen. Zijn zaak staat immers in de context van het terrorisme en dan zou die organisatie daar ook in worden getrokken.

H. werkte in een oorlogsgebied. Was hij bereid zelf de wapens op te nemen, bijvoorbeeld om zich te verdedigen? 'Als ik in levensgevaar zou zijn, zou ik de benen nemen, rennen, duiken, liggen. Schieten niet. Het is daar zo'n chaos. Op wie moet je schieten? Mensen zijn geen colablikjes.'

Vanwege die chaos besloten hij en zijn vrouw Shukri, die wordt verdacht van het ronselen van een aantal jongemannen en vrouwen voor de gewapende jihad (onder wie haar echtgenoot), naar Nederland terug te gaan. Zij was hoogzwanger en is in juni bevallen van een dochtertje. H., die vastzit op de terroristische afdeling (TA) in de Rotterdamse gevangenis De Schie, was niet bij de bevalling. Zijn dochtertje richt zich al op, drinkt melk uit een flesje. Hij heeft dat hele proces gemist, zegt hij verwijtend.

Aan het slot haalt H. uit naar het Nederlandse rechtssysteem, dat hij hypocriet noemt. Nederlandse Joodse meiden die in Israël hulp verlenen zitten niet vast. Ook de Nederlandse autochtone mannen van de motorclub No Surrender worden niet vervolgd. Op beelden zag hij overal PKK op muren staan. En PKK is een terroristische organisatie. 'Ik begrijp niet waarom Syriëgangers als terroristen worden afgeschilderd. Dat is meten met dubbele maat.'

De uitspraak in zijn zaak en die van zijn vrouw staat gepland voor 1 december.

Imad el O. (23)

Ook een andere vermeende ronselaar, de Marokkaanse Nederlander Imad el O. (23), moest zich maandag verantwoorden voor de Haagse rechtbank. Hij zou een Haags Koerdisch-Nederlands minderjarig meisje in maart 2013 islamitisch hebben gehuwd om vervolgens samen naar Syrië te vertrekken.

Ze zouden reizen via Egypte, waar El O. Arabisch studeerde. Het meisje was toen 16 jaar en had geen toestemming van haar ouders om met El O. af te reizen. De vader van het meisje had haar als vermist opgegeven. Het stel werd op 22 maart 2013 aangehouden op de luchthaven Zaventem bij Brussel.

Het Openbaar Ministerie meldde gisteren voor de jihadgang naar Syrië vrijspraak te vragen, wegens gebrek aan bewijs. El O. wordt nog wel verdacht van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. El O. zei in de veronderstelling te verkeren dat het meisje wel toestemming had met hem te vertrekken. Haar ouders waren tegen een relatie, omdat hij Marokkaan is. Het meisje vertelde hem dat haar vader had gezegd: 'Doe wat je wilt, maar dan hoef je nooit meer terug te komen.' Dat beschouwde hij als groen licht. Ze wilde haar familie, die niet strikt islamitisch was, sowieso ontvluchten. O.'s advocaat stelde dat het meisje zijn cliënt had gebruikt om weg te komen uit Nederland.

Het OM eiste een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De uitspraak is 1 december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden