Voedselbank wil klanten niet te lang bedienen

Stichting Voedselbank Nederland gaat haar klantenbestand voortaan elk half jaar evalueren om te voorkomen dat mensen te lang gebruik maken van de noodhulp....

ANP

Volgens Sies zijn de onderzoeken nodig om ‘mensen scherp te houden’ en hen erop te blijven wijzen dat de voedselbanken bedoeld zijn als tijdelijke hulp. Het aantal gebruikers van de voedselbank is volgens Sies verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat momenteel circa 11 duizend gezinnen uit het hele land regelmatig een voedselpakket krijgen. Gezinnen mogen maximaal drie jaar van de noodhulp gebruik maken.

Volgens Sies kan door de toename niet worden geconcludeerd dat Nederland armer is geworden. Ze vindt het moeilijk om een oorzaak te noemen. Feit is volgens de woordvoerster dat mensen de voedselbanken steeds beter weten te vinden. Ze vermoedt dat lange wachttijden voor toeslagen en uitkeringen een rol spelen. ‘Dat gaat toch te vaak fout’, aldus Sies.

De stichting zegt geen problemen te hebben met het verkrijgen van voedsel. Het transport van de voeding en de opslag daarvan zijn wel knelpunten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden