Voedsel voor 2 miljoen Indiase moessonslachtoffers

Helikopters hebben zaterdag bijna twee miljoen Indiase dorpelingen, slachtoffers van de recente moessonregens, van voedsel voorzien. De moessonregens en overstromingen in India en Bangladesh hebben al zeker 202 levens geëist. Negentien miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

ANP/AFP

De helikopters leverden voedsel af in 2.200 overstroomde dorpen in de zwaar getroffen oostelijke delen van de deelstaat Uttar Pradesh, zei reddingsfunctionaris Umesh Sinha. Veel van de dorpelingen bivakkeren op hun dak.

Zorg
De grootste zorg voor India is momenteel het vele water in de rivieren van buurland Nepal, waar het de laatste dagen veel regende. In India zelf regent het sinds donderdag niet meer, maar overstromingen van rivieren die in Nepal ontspringen verwoesten nog Indiase dorpen. In 1996 kwamen India en Nepal overeen om dammen te bouwen en zo het jaarlijkse overstromingsprobleem te lijf te gaan, maar met het project is nog niet begonnen.

De jaarlijkse regens zijn van levensbelang voor de boeren op het Indiase subcontinent, maar kunnen ook zeer destructief zijn. Het moessonseizoen in Zuid-Azië duurt van juni tot september en eiste vorig jaar meer dan duizend levens.

Tekorten
In het oosten van India kampen ziekenhuizen in overstroomde gebieden met grote tekorten aan ruimte, materieel en medicijnen. Volgens de autoriteiten lijden steeds meer mensen aan diarree, dysenterie en koortsaanvallen. De vrees bestaat voor een grootschalige uitbraak van malaria.

In verschillende deelstaten dreigt voedselgebrek. Landbouwgebieden zijn ondergelopen en buffels geven geen melk meer. Hulpverleners kunnen sommige gebieden ook niet of nauwelijks bereiken per voet of zelfs per boot.

Zowel in India als in Bangladesh wordt massaal voedselhulp verleend met helikopters. De hardst getroffen deelstaten in India zijn Uttar Pradesh, Bihar en Assam. In Bangladesh zijn 41 van de 64 districten getroffen. Ook delen van de hoofdstad Dhaka staan onder water.

Inwoners van het dorp Sirajgonj District in Bangladesh hebben zaterdag te kampen met veel wateroverlast als gevolg van overstromingen. Sommigen waden over straat terwijl anderen beschutting zoeken in een winkel. Het dodental in Bangladesh is opgelopen tot 65. (AFP) Beeld
Inwoners van het dorp Sirajgonj District in Bangladesh hebben zaterdag te kampen met veel wateroverlast als gevolg van overstromingen. Sommigen waden over straat terwijl anderen beschutting zoeken in een winkel. Het dodental in Bangladesh is opgelopen tot 65. (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden