Voedsel onder dwang is 'ongelofelijk pijnlijk', maar noodzakelijk volgens arts

Een militair arts heeft de bezwaren van mensenrechten- en medische organisaties voor het onder dwang voeden van hongerstakers in Guantanamo Bay afgedaan als 'politiek gemotiveerde' nonsens. In een interview met Al Jazeera zegt de arts dat hij geen andere keus heeft: 'Medische interventie is nodig om hun levens te beschermen'.

Redactie
Mensen demonstreren tegen de omstandigheden in Guantanamo Bay voor de Amerikaanse ambassade in Londen. Beeld ap
Mensen demonstreren tegen de omstandigheden in Guantanamo Bay voor de Amerikaanse ambassade in Londen.Beeld ap

Volgens de nieuwszender schoot de arts, die om veiligheidsredenen alleen aangeduid kan worden als een leidinggevende arts van de Joint Medical Group, meteen in de verdediging toen hij geconfronteerd werd met de kritiek van mensenrechten- en medische organisaties op het dwangmatig voeden van hongerstakers.

'Het is heel makkelijk voor buitenstaanders om beleid te maken en beslissingen te nemen waarvan zij denken dat we die het beste kunnen doorvoeren', zei de arts. 'Dit is best een zware missie en dit is soms best een vervelende plek, toch? De realiteit is dat je wordt geconfronteerd met mensen die in hongerstaking zijn. Het is nodig om medisch in te grijpen om hun leven te beschermen zodat zij zichzelf niet langer schaden. Op zo'n moment is het (medisch ingrijpen, red.) niet meer een heel abstracte beslissing. Hongerstakingen zijn taai en duren lang. Ik realiseer me dat er een hoop commotie is, maar dat is een politieke zaak.'

Pijnlijke buis
Dertig van de 103 gevangenen, die sinds februari in hongerstaking zijn uit protest tegen de omstandigheden waaronder ze vastzitten, worden onder dwang gevoed, door middel van een voedingssupplement dat middels een 61-centimeter lange buis wordt toegediend.

De buis is voorzien van schroefdraad, dat door het neusgat naar binnen wordt gebracht en vervolgens in de maag terecht komt. Een aantal gevangenen heeft in brieven aan hun advocaten aangegeven dat de voedingsprocedure ondraaglijk en onmenselijk is.

'Ik zal nooit de eerste keer vergeten dat ze een voedingsbuis door mijn neus boorden', schreef een van de hongerstakers Samir Naji al-Hasan Moqbel aan The New York Times. 'Ik kan niet omschrijven hoe pijnvol het is om op deze manier gedwongen te worden om te eten. Toen de buis naar binnen werd geduwd, had ik het gevoel dat ik moest overgeven, maar dat lukte niet. Ik had pijn in mijn borst, keel en maag. Ik heb nog nooit eerder zoveel pijn ervaren. Ik zou niemand deze wrede straf toewensen.'

Ook andere gevangenen hebben soortgelijke ervaringen beschreven, maar de officier die over het detentieziekenhuis waakt beweert tegenover Al Jazeera dat hij 'niemand met zoveel pijn heeft gezien'.

'Ik heb zelfs patiënten gehad die me hielpen en vertelden wat te doen bij het inbrengen van de buis', aldus de man, die zich uitgeeft als 'Leonato'.

Onmenselijk
Het onder dwang voeden van hongerstakende gevangenen heeft een storm van kritiek veroorzaakt onder medisch personeel (van buiten de gevangenis) en mensenrechtenorganisaties. The American Civil Liberties Union, de Standard Operating Procedure en 19 mensenrechtenorganisaties hebben een brief geschreven aan Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, om hem aan te sporen een einde te maken aan de dwangvoeding, die ze 'wreed, onmenselijk en onterend' noemen.

Eerder dit jaar, in april, noemde het hoofd van de American Medical Association (AMA), Jeremy Lazarus, het toedienen van dwangvoeding in een brief aan Hagel al 'een inbreuk op de kernwaarden van de medische professie'. Hij wees erop dat elke patiënt het recht heeft om medische interventie - ook levensverlengende ingrepen - te weigeren.

Toespraak
Tijdens een persconferentie van het Pentagon, afgelopen vrijdag, reageerde Chuck Hagel op de commotie door te stellen dat de VS 'een ethische verantwoordelijkheid heeft om de gezondheid en het welzijn van elke gevangene te garanderen.' Er moet, volgens Hagel, zo snel mogelijk een oplossing komen. 'De president heeft gezegd dat hij daaraan werkt.'

Naar verwachting geeft Obama donderdag een belangrijke toespraak over het antiterrorismebeleid, waarin ook Guantanamo Bay wordt aangestipt. Hij zal vermoedelijk ingaan op de vraag waarom het proces 86 gevangenen vrij te laten of over te plaatsen naar andere landen - zoals eerder aangekondigd - stil is komen te liggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden