‘Voedingssupplementen werken niet tegen hart- en vaatziekten’

Voedingssupplementen tegen kanker en hart- en vaatziekten met een hoge dosis selenium, vitamine C of vitamine E werken niet, blijkt uit twee nieuwe Amerikaanse studies.

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Een van de studies is uitgevoerd door het kankercentrum van de universiteit van Texas. Ruim 35 duizend gezonde mannen boven de 50 slikten supplementen: alleen selenium, alleen vitamine E, een combinatie of – ter controle – neppillen. De mannen zijn minimaal zeven jaar gevolgd, er is geturfd of er verschil was in sterfte tussen de verschillende groepen.

Dit blijkt niet zo te zijn: in alle groepen zijn even veel mensen overleden aan prostaatkanker. De mannen zouden tien jaar worden gevolgd, maar toen tussentijds bleek dat er geen verschillen waren, is de studie gestopt.

In de tweede studie van het Brigham and Women’s-ziekenhuis in Boston, slikten bijna 15 duizend mannelijke artsen vitamine E of vitamine C of een neppil. Na acht jaar bleken er in alle slikgroepen ongeveer even veel mannen te zijn overleden aan kanker in het algemeen en aan prostaatkanker.

Het failliet van de orthomoleculaire geneeskunde? ‘In die omschrijving kan ik me vinden’, zegt voedingshoogleraar Frans Kok van de Wageningen Universiteit. ‘Mensen moeten proberen via voedsel voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Het los daarvan extra slikken van veel anti-oxidanten als vitaminen A, C, selenium en bètacaroteen voor een specifiek doel, werkt niet.’

Het Vitamine Informatie Bureau (VIB) reageert vergelijkbaar. ‘Zo’n farmacologische benadering, veel slikken van een specifieke vitamine, is niet goed. Vitaminen zijn een aanvulling. Als je denkt ergens te weinig van te krijgen, neem je daar wat van. Ze werken echter niet genezend, het zijn geen medicijnen.’

Branchevereniging NPN (Natuur- en gezondheidsproducten Nederland), vindt dat op grond van de studies niet kan worden geconcludeerd dat kankerpreventie niet werkt. ‘De mannen in de studies zijn gaan slikken na hun 50ste. Wat als ze eerder waren gaan slikken en langer? De studies laten dit niet zien’, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden