Voedingsbond FNV wil cao hennepkwekers

De hitte is de Voedingsbond FNV in de bol geslagen. Of misschien zijn er wel geestverruimende middelen aan te pas gekomen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het is de FNV'ers namelijk ter ore gekomen dat er nogal wat schort aan de arbeidsomstandigheden in deze bedrijfstak. 'Het is geen grap', zegt voorlichtster K. Hagelstein. 'We bedoelen het serieus. Wij constateren dat er sprake is van een grote bedrijfstak waarin honderden mensen werken.'

Hennep kan voor van alles en nog wat gebruikt worden, maar de populairste - en meest winstgevende - toepassing is verwerking tot soft drugs. En het kenmerk van die handel is dat deze zich in het geniep afspeelt. Net als de handel in cocaïne, heroïne en XTC. Er is in Nederland één legale kwekerij in Groningen, die op experimentele basis hennep verbouwd.

De Voedingsbond ziet dat anders, aldus Hagelstein. 'Het beleid van de overheid zwabbert. Sommige gemeenten voeren een gedoogbeleid. Dus waarom zou je de handel niet legaliseren.' De overheid kan een graantje meepikken door accijns te heffen via een banderol om de joint. De actie van de Voedingsbond is vooral een steuntje in de rug voor de kwekers, zegt Hagelstein.

Voorlopig is er geen werkgeversorganisatie waarmee de bond kan gaan onderhandelen. De werkgevers zullen zich eerst moeten organiseren. De vraag is of dat ooit zal gebeuren. Misschien dat in de tussentijd de Dienstenbond FNV zich kan bezighouden met een nieuwe cao voor heroïnekoeriers en drugsrunners. Het schijnt dat ook aan hun arbeidsomstandigheden nogal wat mankeert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden