Voedingsbond FNV eist verkorting arbeidstijd

Arbeidstijdverkorting, minder overuren en korter werken voor ouderen. Dat zijn de belangrijkste eisen waarmee de Voedingsbond FNV de komende cao-onderhandelingen in gaat....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In de land- en tuinbouw, waar ruim zestigduizend werknemers werken, eist de bond verkorting van de werkweek van 38 tot 36 uur en een vierdaagse werkweek voor werknemers boven de vijftig. De vrijkomende arbeidstijd moet worden herbezet. Dat kan onder meer met arbeidspools, denkt de bond.

In de vleeswarenindustrie (negenduizend werknemers) eist de bond één extra vrije dag per twee weken voor 50-plussers. Werknemers van 55 en ouder moeten één vrije dag per week erbij krijgen. Daarnaast wil de bond dat er een onderzoek komt naar de vorming van regionale arbeidspools om overtollige werknemers op te vangen.

De eisen van de bond verdragen zich slecht met de voorstellen van de werkgeversorganisatie LTO. Die wil dat werknemers flexibeler inzetbaar worden om pieken en dalen in het werkaanbod op te vangen. Bovendien willen de werkgevers minder betalen voor overuren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden