'Voeding is beste geneesmiddel'

Wie bewust eet, kan veel gezonder oud worden. Dat is de strekking van De Voedselzandloper, een van de bestverkopende boeken over voeding. Deskundige Kris Verburgh beschrijft hierin welke mythes, misverstanden en verkeerde interpretaties over voeding er allemaal zijn.

Kris Verburgh Beeld ONVZ
Kris VerburghBeeld ONVZ

Meer dan driekwart van alle medicatie kan worden verminderd of zelfs weggelaten als mensen bewuster en gezonder zouden eten. Want voeding is het belangrijkste geneesmiddel voor de mens en bepaalt als zodanig onze levensduur. Dat zegt Kris Verburgh, wetenschapper en auteur van het boek De Voedselzandloper, in een gesprek met ONVZ Zorgverzekeraar.

Eeuwig leven
Als biogerontoloog verricht de 27-jarige Verburgh al jaren uitgebreid onderzoek naar het proces van ouder worden. De vraag waarom de mens moet sterven, en waar aan dan, heeft hem altijd al bezig gehouden. "Er zijn in de natuur wel degelijk soorten die eeuwig leven, zoals bepaalde anemonen", legt hij uit. "Vroeger bestond ouderdom helemaal niet: vrijwel elke oermens stierf voor zijn dertigste, aan geweld, ziekte, ongelukken of ontmoetingen met roofdieren."

Omdat mensen niet oud werden, was er evolutionaire gezien ook geen noodzaak voor natuurlijke mutaties die het lichaam ouder kunnen laten worden. "Maar onze medische en hygiënische omstandigheden zijn zo snel en zo sterk verbeterd, dat er eigenlijk geen natuurlijke reden meer is om dood te gaan."

Moderne ziektes
Ouderdom is niet onafwendbaar, want ouderdom is geen natuurlijk gevolg van slijtage, legt hij uit. "Vandaag de dag sterven we door ouderdom rond ons tachtigste. Dit is het effect van goede huisvesting, medicijnen en betere hygiëne. Het enige waar nog veel winst kan worden behaald, is door onze voeding te verbeteren."

En juist die voeding is de afgelopen decennia zeer onnatuurlijk en ongezond geworden. "In Amerika groeit nu voor het eerst een generatie op met een lagere levensverwachting dan hun ouders", rekent Verburgh voor. "Mensen slikken soms meer dan tien medicijnen voor een hoge bloeddruk, te veel cholesterol of suikerziekte. "Ongezonde voeding is een van de belangrijkste oorzaken van de meeste moderne ziekte en aandoeningen."

Frisdrank
Zo heeft wie dagelijks frisdrank drinkt 43 procent meer kans op een hartaanval. "En dat terwijl sommige artsen in hun hele opleiding amper een uur les gehad hebben over de rol van voeding in gezondheid en preventie."

Veel voorlichting en adviezen over voeding zijn ook verouderd of zelfs verkeerd. "Pasta, brood en aardappelen zijn fundamenten van ons vaste dagelijkse voedingspatroon", noemt hij als voorbeeld. "Dit zijn bronnen van zetmeel, suiker dus, met op den duur funeste invloed op bijvoorbeeld hart- en bloedvaten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden