nieuws onderwijs

VO-raad wijzigt standpunt: vmbo-leerlingen toch welkom op havo

De VO-raad, de koepel van middelbare scholen, heeft haar opvatting over de doorstroom van vmbo naar havo gewijzigd. Aan leerlingen vmbo-g en vmbo-t die volgende maand met succes eindexamen doen in een extra, zevende vak moeten geen aanvullende eisen meer worden gesteld. Tot nu toe hanteren veel scholen als extra voorwaarde dat het gemiddelde cijfer op het diploma 6,8 moet zijn.

Leerlingen van een vmbo-t klas tijdens een examentraining op GSG Het Streek in Ede. Beeld Marcel van den Bergh

De Volkskrant berichtte dinsdag dat de wetgeving die een ‘doorstroomrecht’ regelt niet op tijd klaar is. Die zou op 1 mei ingaan, zodat aanstaande eindexamenkandidaten die daarvoor kiezen na de zomer naar de havo kunnen doorstromen. Maar de wet moet nog door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld, waardoor deze nu op z’n vroegst 1 januari van kracht is.

In elk geval enkele honderden leerlingen, en mogelijk meer, zouden de dupe zijn als zij wel in zeven vakken slagen, maar niet aan gemiddeld 6,8 komen. Minister Arie Slob (ChristenUnie) voor Basis- en Voortgezet Onderwijs riep daarom de scholen op ‘geen onnodige eisen’ te stellen. De VO-raad wilde de beslissing aan de scholen laten, maar adviseert nu ook om ‘in de geest van het wetsvoorstel te handelen’ en geslaagde vmbo’ers tot havo 4 toe te laten. ‘Vmbo-leerlingen die – vooruitlopend op de nieuwe wet – een extra vak hebben gekozen, mogen van de vertraging niet de dupe worden.’

Niet optimaal

De VO-raad handhaaft wel haar standpunt dat de context om nu een wettelijk doorstroomrecht vmbo-havo (en straks ook voor havo-vwo) in te voeren ‘niet optimaal’ is. Er is sprake van een ‘gebrekkige programmatische aansluiting’, waardoor leerlingen die doorstromen in de problemen kunnen komen, aldus de VO-raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden