VNU ontslaat directievoorzitter bij dochterbedrijf België

VNU heeft de directievoorzitter van zijn belangrijke Belgische dochter IUM, Karel Huysmans, ontslagen. Een woordvoerder van de Haarlemse uitgever wil 'absoluut geen commentaar' geven op het ontslag....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De Internationale Uitgeversmaatschappij (IUM) geeft tal van tijdschriften en tv-bladen uit, zoals Humo, TV-Blad, TV-Expres, Panorama, Libelle, Flair, Elga en Gael. Ze is tevens grootaandeelhouder (44,4 procent) van het succesvolle commerciële televisiestation VTM.

In een kort persbericht, dat in opdracht van IUM en Huysmans werd verspreid door een pr-bureau, wordt gemeld dat de samenwerking tussen beiden 'na goed overleg en in gezamenlijk akkoord' is beëindigd. Een woordvoerder van VNU in Haarlem wenst zich slechts aan de tekst van het summiere perscommuniqué te houden en weigert meer informatie te geven over het onverwachte vertrek.

Huysmans was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens het dagblad De Morgen is Huysmans door VNU ontslagen omdat het uitgeversconcern in toenemende mate ontevreden was over het beleid van zijn Belgische manager. De IUM nam twee jaar geleden de uitgeverijen Perexma (met onder meer TV-Express) en The Press (Humo en Elga) over. Het moederbedrijf zou ontevreden zijn met het rendement van de twee jonge aanwinsten.

De problemen met het distributiebedrijf Media Press Center zouden de druppel zijn geweest die de emmer deed overlopen. Het bedrijf, dat een jaar geleden op initiatief van Huysmans werd opgericht, sluit 1 januari al weer zijn deuren. Van de 121 werknemers is voor 36 mensen nog geen vervangende arbeid gevonden.

Huysmans (50) begon in 1974 als directie-assistent bij de Tijdschriften Uitgeversmaatschappij, een onderdeel van de IUM. In 1983 werd hij directievoorzitter van de IUM. Huysmans was medestichter van VTM. Onder zijn bewind voerde de IUM haar participatie in de commerciële zender op van 11 tot ruim 44 procent. Hij was ook enige tijd voorzitter van VTM.

De opmars van VNU bij VTM leidde destijds in Vlaanderen tot een heftig debat over de Vlaamse 'verankering' van VTM. Uiteindelijk bundelden de Vlaamse uitgevers hun krachten in de Vlaamse Media Holding, die 55,5 procent van de aandelen bezit.

In afwachting van een opvolger neemt Jaap Scholten, lid van de raad van bestuur van VNU, voorlopig de functies van Huysmans waar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden