VNO-NCW tegen kabinet met Wilders

VNO-directeur Van Kesteren: PVV geeft instabiliteit...

den haag De werkgevers keren zich tegen regeringsdeelname van de PVV. VNO-NCW waarschuwt voor de ‘instabiliteit’ die zal volgen als de partij van Wilders tot een volgend kabinet zou toetreden.

‘De PVV brengt niet veel goeds voor het Nederlandse bedrijfsleven’, zegt directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW. ‘We hebben een open economie. We zijn erbij gebaat dat er geen belemmeringen zijn op grond van huidskleur of religie, een gelijke arbeidsmarkt voor iedereen hebben.’

De stabiliteit van Nederland is misschien wel de belangrijkste vestigingsvoorwaarde voor buitenlandse bedrijven, zegt Van Kesteren. Een onafhankelijke rechtspraak, transparante belastingen en een stabiel politiek systeem zijn de pijlers daaronder. ‘Voor VNO-NCW zijn dat de kroonjuwelen van Nederland.’ Hij vreest dat de PVV een gevaar voor die instituten kan vormen.

Van Kesteren is invloedrijk in Den Haag. Als tweede man van VNO-NCW onderhandelt hij met vakbeweging en politiek over dossiers als de verhoging van de AOW-leeftijd, het ontslagrecht en de loonontwikkeling. Vorig jaar bezette hij de twaalfde plaats in de Volkskrant-top 200 van invloedrijke Nederlanders.

Van Kesteren ziet ook regeringsdeelname van de SP niet zitten. ‘Wat we absoluut niet willen is politiek avonturisme’, zegt hij in een interview met het vakblad Verf & Inkt. ‘Partijen als de PVV en de SP brengen te veel instabiliteit, daar zitten we niet op te wachten.’

Wilders verzet zich tegen andere politieke partijen, die hij ervan beticht een ‘cordon sanitaire’ rond zijn partij te hebben opgetrokken. PvdA-leider Bos wil niet met de PVV samenwerken. Het CDA, waarvan Van Kesteren lid is, sluit geen enkele partij uit, evenmin als de VVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden