Reportage

VNL is geen Geert Wil-niks

VoorNederland (VNL) wil een volwaardige democratische ledenpartij worden. Het streven is voor 1 januari 1000 leden te hebben, zodat de partij voor de wettelijke subsidie van politieke verenigingen in aanmerking komt. Daarna ligt een draaiboek klaar waarin een regionale 'uitrol' en een jongerenafdeling mogelijk zijn.

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Dat bleek zaterdag tijdens de eerste algemene ledenvergadering van VNL in een hotel in Kijkduin. VNL, nu in de Tweede Kamer nog de 'groep Bontes/Van Klaveren', is een afsplitsing van de PVV. De partij heeft op dit moment iets meer dan 500 leden, waarvan er ruim honderd op de bijeenkomst waren afgekomen. Kamerlid Joram van Klaveren riep ieder lid op een nieuw lid aan te brengen. 'Dan halen we de 1000 voor 1 januari met gemak.'

Geen PVV-light

VNL is vorig jaar mei opgericht, nadat eerst Louis Bontes en later Joram van Klaveren de PVV van Geert Wilders verlieten. Door de keuze voor oud-strafpleiter Bram Moszkowicz als lijsttrekker heeft Bontes, die het daarmee oneens was, besloten niet langer aan VNL mee te werken. Hij blijft wel tot de volgende verkiezingen in de Kamer.

Moszkowicz verweerde zich in een speech tegen het verwijt dat VNL 'een soort PVV-light' zou zijn en somde een aantal verschillen op. 'Wilders wil een kopvoddentaks, wij een vlaktaks. Wilders wil niet regeren, wij wel als het zover komt. De PVV wil niets, hun leider heet: Geert Wil-niks.' Hij plaatste VNL 'in de traditie van Frits Bolkestein en Pim Fortuyn'.

Gemoedelijke sfeer

Ook de VVD moest het ontgelden. 'De afkorting VVD staat voor Vrienden Van Diederik', schamperde Moszkowicz, refererend aan PvdA-leider Samsom met wie de VVD samenwerkt. Het nieuw verkozen VNL-bestuurslid Laurence Stassen (ook ex-PVV) peperde het nog een keer in: 'In de campagne van 2012 keerde de VVD zich tegen de socialisten, maar daarna ging ze regeren met de PvdA. De firma List & Bedrog is er niets bij.'

Op de bijeenkomst hing een gemoedelijke sfeer. Het publiek bestond voor het merendeel uit mannen, van wie velen in pak. De leeftijd was gemengd. Velen wilden met Moszkowicz op de foto. Na de speeches en een pauze werden vanuit de zaal drie kwartier lang serieuze vragen gesteld over de toekomst van VNL. Die werden opmerkelijk genoeg allemaal beantwoord door Van Klaveren en Stassen, en niet door Moszkowicz.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Eendagsvlieg

Veel zorg was er hoe te voorkomen dat VNL hetzelfde lot beschoren zal zijn als Trots op Nederland van Rita Verdonk en andere partijpolitieke eendagsvliegen. Van Klaveren zei bij de PVV op dit punt veel te hebben geleerd. 'En wij zijn een ledenpartij, in tegenstelling tot de PVV. U hebt straks als lid het laatste woord als het niet goed gaat.'

Ook de benoeming van hoogleraar David Pinto tot voorzitter van een 'Raad van Advies' stuitte op scepsis. Hij was eerder betrokken bij vijf andere politieke partijen, waaronder de PvdA. 'Ach', zei Van Klaveren, 'dat was de PvdA van 1974, een heel andere partij dan de PvdA van nu.' De PvdA van nu, zei Pinto zelf, is de 'Partij van Allah Akbar'.

Hoogleraar David Pinto bij de VNL-ledenvergadering. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Hoogleraar David Pinto bij de VNL-ledenvergadering.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Klassiek liberaal

VNL moet een klassiek liberale partij worden, die onder meer pleit voor 5 miljard euro extra voor Defensie en een strenger immigratiebeleid. De partij heeft ook een ferm islam-standpunt, maar niet zo onverzoenlijk als de PVV. De EU moet worden teruggebracht tot de vroegere EEG: louter economische samenwerking. 'Doe mee, het kost maar 12 euro per jaar', zei Van Klaveren. In de peilingen haalt VNL vooralsnog 1 zetel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden