VNL breekt met Moszkowicz: 'Bram deed zijn huiswerk niet'

Oud-advocaat Bram Moszkowicz is uit VoorNederland (VNL) gezet, meldt de partij woensdagochtend. Moszkowicz werd in april benoemd tot voorman van VNL, waar dissidenten van Wilders' PVV hun heil zochten.

Moszkowicz loopt door Den Haag met Kamerlid Joram van Klaveren. Beeld anp
Moszkowicz loopt door Den Haag met Kamerlid Joram van Klaveren.Beeld anp

You're riding high in April, shot down in May. Zo is het leven, zingt Frank Sinatra inThat's Life. Het was de soundtrack van Bram Moszkowicz' entree in de politiek, op 21april vorig jaar. De gevallen advocaat moest stemmentrekker worden van VoorNederland (VNL), de partij van ex-PVV'ers Joram van Klaveren, Louis Bontes, Johan Driessen en Laurence Stassen. De voorman van 'fatsoenlijk rechts'.

Het avontuur duurde tot woensdagochtend. Toen kondigden de VNL'ers Van Klaveren, Driessen en Stassen in een interview met Elsevier het afscheid van hun voorman aan.

Moszkowicz, boven alles een showman, stak vorig jaar bij zijn presentatie in perscentrum Nieuwspoort een verhaal van tien minuten af over zichzelf. VNL kwam er één keer in voor. Hijmemoreerde 'de weg' die hij had afgelegd. 'Van de zoon van, naar de Olympus, naar de goot.' Hij zou het anders gaan doen dan de gevestigde orde, beloofde hij: 'Uit mijn mond zult u niet horen 'geen commentaar'.' Hij haalde het At your service van Pim Fortuyn aan en gaf er zijn eigen vertaling van: 'Het beste wat ik heb, wil ik voor u inzetten.'

Het was niet goed genoeg, blijkt uit de klaagzang van de VNL'ers in Elsevier. Moszkowicz bleek niet het gedroomde stemmenkanon, VNL is nog steeds onzichtbaar in de peilingen.

Moszkowicz bij zijn presentatie als lijsttrekker van VNL. Beeld anp
Moszkowicz bij zijn presentatie als lijsttrekker van VNL.Beeld anp

Terugkeer

Het ontbrak hem aan politieke toewijding, aldus partijvoorzitter Stassen. 'Om politiek te slagen, moet je het ook echt willen. Bram wilde de politiek er een beetje bij doen.' Hij deed zijn huiswerk niet, klaagt ze. Hij nam wel deel aan de wekelijkse vergaderingen op maandag, maar 'een week later bleek dat hij er weinig van had onthouden'.

De partij had niet zijn prioriteit, liever vertrok hij voor een tv-programma naar Vietnam. Een volgende keer had hij weer verplichtingen bij de Speakers Academy, een bedrijf dat lezingen organiseert. Stassen: 'Hij maakte zich met smoesjes uit de voeten.'

Moszkowicz maakt er de afgelopen tijd geen geheim van dat hij denkt over een terugkeer in de advocatuur.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ledengroep

De breuk lijkt het gelijk te bevestigen van Louis Bontes. Hij had van begin af aan geen vertrouwen in de samenwerking. Bontes vormde na zijn vertrek uit de PVV een fractie met het andere dissidente Kamerlid Joram van Klaveren en had met hem VNL willen leiden. Hij keerde de partij de rug toe toen Van Klaveren en fractiemedewerker Driessen in zee gingen met Moszkowicz. Hij bleef Kamerlid in de groep-Bontes/Van Klaveren en hield zich verder afzijdig van VNL.

Moszkowicz was woensdag niet voor commentaar bereikbaar. In Elsevier weerspreekt hij dat hij is weggestuurd. Hij is zelf opgestapt, zegt hij. 'Ik laat me niet gebruiken als een trekpop. Dankzij mij heeft de partij meer dan duizend leden binnengehaald.'

Die ledengroei heeft VNL geen windeieren gelegd. Met ruim duizend leden heeft de partij recht op subsidie voor partijactiviteiten. Dit reces werd de aanvraag geaccepteerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het precieze bedrag heeft de partij nog niet bekendgemaakt, maar uit de subsidierichtlijn valt op te maken dat het kan oplopen tot zo'n vier ton.

Hoe en met wie de partij nu verder gaat, is nog niet bekend. Van Klaveren is voorlopig weer het gezicht van VNL. Hij liet woensdag weten dat de deur voor Bontes nog altijd openstaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden