VNG noemt kabinetsplannen onuitvoerbaar

DEN HAAG - De gemeenten willen weten waar ze aan toe zijn bij de taken op het gebied van werk, jeugd en zorg die het kabinet naar hen wil overhevelen. Meer taken en minder geld om die uit te voeren, gaat niet.

Minister-president Mark Rutte (L) en vice-premier Maxime Verhagen. ANP

Dit zei Ralph Pans, directievoorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dinsdag. Eerder op de ochtend zei hij in het KRO-radioprogramma Goedemorgen Nederland dat veel van de plannen niet haalbaar en uitvoerbaar zijn.

Het kabinet is volgens het regeerakkoord van plan om een aantal belangrijke taken over te hevelen naar de gemeenten, met tegelijkertijd honderden miljoenen aan kortingen. Pans vindt dat overhevelen op zich een goede zaak. 'Maar als de gemeenten geen beleidsruimte krijgen om het op hun eigen manier uit te voeren, dan passen zij voor die taken.'

Handelingsvrijheid
De vraag van de handelingsvrijheid (keuze) is de eerste die de VNG beantwoord wil hebben. De tweede is of de gemeenten voldoende middelen krijgen. Zij hopen volgende maand met het kabinet aan tafel te gaan zitten om antwoord te krijgen en tot een bestuursakkoord te komen over de voorwaarden en de hoeveelheid geld.

Het kabinet en ook de Tweede Kamer leggen de gemeenten steeds meer voorschriften op. Het is noodzakelijk dat taken gedegen worden overgedragen onder werkbare voorwaarden, aldus Pans.

Korting op korting
Na het bekend worden van de begroting op Prinsjesdag liet de VNG al weten het ergste te vrezen. 'Korting op korting stapelt het kabinet richting de gemeenten.'

Vooral op de terreinen werk, zorg en inburgering krijgen de gemeenten veel minder geld van het Rijk. De inwoners zijn de dupe, liet de VNG toen weten. Mensen zullen vaker een beroep doen op de bijzondere bijstand en op welzijnsvoorzieningen, doordat er minder voorzieningen uit de AWBZ mogelijk zijn en door andere bezuinigingen in de zorg.

Minder geld voor re-integratie betekent dat gemeenten geen mensen meer vanuit de bijstand naar werk kunnen helpen. De gemeenten zeggen miljoenen te weinig te ontvangen om alle uitkeringen uit te betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden