VNG inventariseert oneigenlijke WOB-verzoeken

e Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat bijhouden hoe vaak oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van WOB-verzoeken. De gemeente Opmeer (Noord-Holland) drong maandag bij VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma aan op het instellen van een meldpunt. Het afhandelen van verzoeken op grond van de Wet openbaarheid van bestuur vindt de gemeente te tijdrovend.

Annemarie JorritsmaBeeld anp

Volgens Opmeer proberen burgers en juridisch geschoolde dienstverleners vaak via de WOB een dwangsom te incasseren of de kosten van een bezwaar vergoed te krijgen om er zelf financieel beter van te worden. De afgelopen maanden is het aantal WOB-verzoeken erg gestegen, meldde de gemeente. Wie een verzoek doet, heeft recht op een dwangsom als de gemeente te laat besluit. 'Maar de verzoeken bestrijken vaak een breed terrein waarbij het belang van de vrager zeer betwistbaar is.'

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet vorige maand weten dat hij haast wil maken met de kwestie. De WOB kan alleen worden aangepast via een wetsvoorstel. Nog dit jaar zou zo'n voorstel naar de Tweede Kamer moeten gaan. Volgens Plasterk zijn er stichtingen opgericht en bedrijven opgestart om via misbruik van de WOB veel geld te verdienen.

Bij de VNG komen 'al heel lang' meldingen over oneigenlijk gebruik binnen. 'De komende week bekijken we of het een apart meldpunt wordt of dat de meldingen via het informatiecentrum van de VNG kunnen worden gedaan', aldus een woordvoerster maandag. 'Tijdens het eerstvolgende overleg met de minister, vermoedelijk in november, hopen we hem te kunnen laten zien wat de aard van verzoeken om informatie of advies is en hoeveel het er ongeveer zijn.'

Wanneer een gemeente iets meldt, wil de VNG weten of er ook daadwerkelijk sprake is van oneigenlijk gebruik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden