VNG: inburgeringsplannen riskant

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakt ernstig bezwaar tegen de inburgeringsplannen van minister Verdonk voor Integratie, waarvan de definitieve versie binnenkort wordt gepresenteerd....

Dit staat in een brief die de voorzitter van de directieraad van de VNG, Ralph Pans, dinsdag naar Verdonk heeft gestuurd. De brief is door de vereniging zelf naar buiten gebracht, wat zelden gebeurt. Volgens Pans heeft de minister zich weinig aangetrokken van de kritiek die zijn vereniging heeft uitgeoefend.

Hij wijst daarbij ook op de kosten van het inburgeringsprogramma. Volgens hem zullen migranten met een laag inkomen niet in staat zijn daarvoor zelf op te draaien, waardoor het risico bestaat dat gemeenten moeten bijspringen.

Ook noemt hij het voor laagopgeleiden een 'onmogelijke zaak' een passende cursus te vinden en te volgen.

Eerder was er ook al forse kritiek op de - al uitgelekte - plannen van minister Verdonk. De door haar ingestelde commissie-Franssen zei begin deze maand dat het opzetten van inburgeringscursussen voor huwelijksmigranten in het buitenland veel geld kost en dat er daarom eerst een kosten-batenanalyse moet worden gemaakt.

Ook vreest de commissie dat de toegang tot Nederland voor laagopgeleiden onmogelijk wordt. Verdonk zei toen namelijk dat migranten de inburgering zelf zullen moeten betalen.

De VNG oefent ook kritiek uit op de wijze waarop allochtonen in Nederland moeten inburgeren en op het gebrek aan regie dat hierbij dreigt. In de brief wordt ervoor gepleit het toezicht bij de gemeenten te leggen.

De Vereniging Voor Nederlandse Gemeenten (waarbij alle 483 gemeenten in Nederland zijn aangesloten) is het wel eens met de verplichting voor migranten om al in het land van herkomst te beginnen met de inburgering en hiervoor daar al examens af te leggen.

In strijd met wat de VNG schrijft, stelt een woordvoerster van Verdonk dat de nota nog niet is afgerond. 'Wij zijn nog steeds in gesprek', zegt zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden