VNG gaat leden gemeenteraden bijscholen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat gemeenteraadsleden op radio en televisie voorlichten over hun politieke taken. Volgens de VNG zijn raadsleden 'een zwakke schakel' in de gemeentepolitiek geworden....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Niet alleen de communicatie tussen raadsleden en burgers verloopt stroef, ook het contact tussen gemeenteraden en de colleges van burgemeester en wethouders moet worden verbeterd, oordeelt de VNG. De vereniging wil dat de nieuwe raadsleden die in maart worden gekozen, beter weten wat er van hen wordt verwacht.

In januari begint er een landelijke campagne die de kwaliteit van gemeenteraden moet verbeteren. Twee Teleac-cursussen op televisie, een reeks radio-uitzendingen en een informatieboek maken van die campagne deel uit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Bank van Nederlandse Gemeenten (BNG) hebben voor de campagne bijna een miljoen gulden uitgetrokken.

De oorzaak van het toenemend gebrek aan bestuurlijke kennis bij raadsleden is volgens de VNG het ontbreken van politieke scholing bij plaatselijke partijen. Hun gemeenteraadsleden zijn zelfs in de meederheid. Landelijke partijen bieden wél scholing aan raadsleden, maar sinds de gemeenteraadsverkiezingen in maart 1994 is het aantal 'ongeschoolde leken-raadsleden' flink gestegen.

De Vereniging voor Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) heeft al eens geprobeerd de kwaliteit van raadsleden te verbeteren. Dat mislukte door een verschil in politieke en ideologische opvattingen.

Om die reden nemen de VNG en de stichting Teleac de 'opvoeding' van aankomend raadsleden ter hand. De nieuwe lichting krijgt 'les' in de werking van de gemeentepolitiek en in verbetering van burgerparticipatie. Raadsleden kunnen leren hoe ze 'communicatief strijdvaardig' kunnen zijn en leren over het nut van elektronische media. Halverwege de nieuwe zittingsperiode van de gemeenteraden zal de VNG evalueren of de voorlichting haar doel heeft bereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden