VN: Zuid-Soedan stevent af op herhaling genocide Rwanda

In delen van Zuid-Soedan vinden etnische zuiveringen plaats die kunnen leiden tot een herhaling van de genocide in Rwanda in 1994. Het hoofd van een VN-commissie heeft dat gezegd na tien dagen van onderzoek naar mensenrechtenschendingen in het gebied.

Redactie
Regeringssoldaten vechten tegen de oppositie in het noorden van Zuid-Soedan Beeld afp
Regeringssoldaten vechten tegen de oppositie in het noorden van Zuid-SoedanBeeld afp

'Er is sprake van uithongering, groepsverkrachting en het platbranden van dorpen', zei de Zuid-Afrikaanse juriste Yasmin Sooka donderdag in Genève. 'Overal waar we kwamen, hoorden we dorpelingen zeggen dat ze bereid zijn bloed te vergieten om hun land terug te krijgen.' Sooka leidt een uit drie personen bestaande commissie die in maart rapport gaat uitbrengen aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, heeft de beschuldigingen krachtig tegengesproken. 'Zoiets gebeurt niet in Zuid-Soedan. Er zijn geen etnische zuiveringen', zei hij tegen verslaggevers.

Sooka stelde de regering niet als enige verantwoordelijk voor het geweld. Zij had het over een 'verbijsterend' aantal gevallen van verkrachting, gepleegd door 'alle gewapende groepen'.

Bloedige strijd

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van Soedan en heeft sindsdien nauwelijks vrede gekend. Een conflict tussen Kiir en de door hem ontslagen vicepresident Riek Machar liep in 2013 uit op grootschalig geweld langs etnische lijnen. De twee grootste etnische groepen, de Dinka en de Nuer, zijn sindsdien in een bloedige strijd verwikkeld. Kiir is van de Dinka-stam, Machar van de Nuer. De twee volken van veehouders hebben een lange geschiedenis van, soms dodelijke, rivaliteit om graasgronden.

Een VN-panel van deskundigen omschreef het conflict vorige maand als een confrontatie van 'alles of niets' tussen de Dinka en alle andere etnische groepen. Het land telt er meer dan zestig. Toen het geweld tussen Dinka en Nuer zich verspreidde naar de zuidelijke grensregio Equatoria werden steeds meer bevolkingsgroepen erin meegezogen.

Meer dan 1,1 miljoen mensen zijn land ontvlucht en 1,8 ontheemden zijn op drift geraakt, recentelijk vooral in Equatoria. Huizen worden daar volgens de VN-commissie in brand gestoken, bewoners worden verjaagd op grond van hun etnische afkomst.

Lees ook

Een dag voor de viering van vijf jaar onafhankelijkheid is het geweld in Zuid-Soedan weer opgelaaid. We gaan terug naar de burgers die ons eerder vertelden over hun dromen (+).

Bij de zoveelste explosie van etnisch geweld in juli hebben heel wat hulpverleners het land verlaten - en het is de vraag of ze terugkomen. Koos Koen bleef (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden