VN zoeken onderdak voor tienduizenden Moslims

De vluchtelingenorganisatie van de VN, de Unhcr, zal ongeveer dertig regeringen, waaronder de Nederlandse, deze week oproepen om vijfduizend Bosnische Moslims tijdelijk of permanent op te vangen....

AFP; REUTER

Reuter, AFP

GENEVE

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen zal ook aandringen op het creëren van opvang voor nog eens vijftigduizend vluchtelingen, voor het geval de Bihac-enclave door de Serviërs onder de voet wordt gelopen en de in meerderheid islamitische bevolking op de vlucht slaat. Het is de tweede keer dat de Unhcr zich rechtstreeks tot regeringen richt in verband met het vluchtelingenprobleem. Eerder gebeurde dat in oktober 1992.

De Unhcr schat dat de afgelopen weken in Bosnië 34 duizend mensen huis en haard hebben moeten verlaten. In de Bihac-enclave wonen ongeveer 200 duizend mensen. Veel Bosnische vluchtelingen, zo'n 400 duizend, zijn al in Kroatië opgevangen, maar dat land heeft de toegang voor ontheemden onlangs beperkt.

Het eerste vluchtelingenprogramma van de Unhcr heeft bijna 32 duizend vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië een tijdelijk heenkomen geboden in diverse landen. Het totale aantal vluchtelingen is echter veel groter: het officieel geregistreerde aantal bedraagt ongeveer 700 duizend. Daarvan verblijft de helft in Duitsland.

De overige EU-landen hebben 150 duizend vluchtelingen opgenomen, van wie er 40 duizend in Nederland verblijven. In het voormalige Joegoslavië zelf bevinden zich volgens de jongste cijfers van de Unhcr ruim 1,3 miljoen mensen die hun woonplaats hebben moeten verlaten.

Mocht er een nieuwe vluchtelingenstroom op gang komen, dan wil Duitsland dat de Europese Unie een gezamenlijke oplossing nastreeft, omdat het niet opnieuw wil opdraaien voor de opvang van de meeste gevluchten. Daarbij moet het uitgangspunt zijn dat de vluchtelingen zo dicht mogelijk bij hun vaderland worden opgevangen.

Nederland houdt vooralsnog vast aan het eerder ingenomen standpunt dat Bosnische vluchtelingen in eerste instantie moeten worden opgevangen in de eigen regio. De ministerraad zal zich niet eerder dan 14 augustus buigen over het verzoek van de Unhcr. De Tweede Kamer staat achter de opstelling van het kabinet.

Behalve de vluchtelingenstromen die het gevolg zijn van de val van de 'veilige gebieden' in oost-Bosnië, zijn er de afgelopen dagen ook veel mensen verdreven uit de gebieden in het zuidwesten van Bosnië. Kroatische troepen hebben daar naar schatting twaalf- tot twintigduizend Serviërs uit hun huizen gejaagd. Een Kroatisch offensief in de Krajina zou het aantal Servische vluchtelingen nog eens met tienduizenden mensen doen toenemen.

De onduidelijkheid over de precieze aantallen vluchtelingen is groot. Artsen zonder Grenzen (AzG) maakt zich ernstige zorgen over het lot van ongeveer 3200 mensen uit Zepa die nog steeds niet zijn aangekomen in Kladanj. Volgens AzG gaat het om 1700 vrouwen, kinderen en bejaarden en om 1500 mannen die ofwel zijn aangehouden door Servische soldaten, ofwel een schuilplaats hebben gevonden in de heuvels rond de enclave. De vrouwen, kinderen en bejaarden zouden na de val van Zepa op 25 juli op weg zijn gegaan naar Kladanj.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden