VN 'zeer bezorgd' over raketlancering Noord-Korea

Noord-Korea heeft woensdag opnieuw ballistische raketten afgeschoten. Eén daarvan belandde zo'n duizend kilometer verder in de zee ten oosten van Japan. De andere ontplofte kort na vertrek. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is bijeen gekomen om de situatie te overleggen.

Redactie
null Beeld epa
Beeld epa

Het is de eerste keer sinds 1998 dat een Noord-Koreaanse raket in de Japanse zee landt. Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de VN, uitte later op de dag zijn zorgen over de lancering. Het is nog niet bekend of de VN nieuwe sancties aan Noord-Korea gaat opleggen.

Volgens de Japanse minister van Defensie belandde de raket op zo'n 200 kilometer voor de kust. De minister zei dat het Japanse leger alert blijft op eventuele nieuwe raketten uit Noord-Korea. De Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten veroordelen de lanceringen scherp. Volgens Zuid-Korea toont het aan dat Noord-Korea 'bereid is om buurlanden aan te vallen'.

Raketafweersysteem

Noord-Korea is op zijn beurt woedend op plannen van Zuid-Korea om een nieuw raketafweersysteem te plaatsen. Zuid-Korea zal in 'een zee van vuur en een berg as' worden veranderd als het moderne afweersysteem THAAD geplaatst wordt, luidde de reactie vanuit Pyongyang.

Twee weken geleden vuurde Noord-Korea voor het laatst raketten af. Het ging toen om drie ballistische raketten, die een bereik hadden van tussen de vijfhonderd en zeshonderd kilometer. Ook die belandden in zee.

Lees ook

Eerder dit jaar stelde Noord-Korea een succesvolle atoomproef te hebben uitgevoerd. Willen Kim Jong-un en consorten de wereld verwoesten, of heeft het regime andere motieven voor het spierballenvertoon? Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker legt het uit.

Slangen

Eerder deze week beschuldigden Noord-Koreaanse bronnen Zuid-Korea van het loslaten van slangen in het grensgebied met China. Zuid-Koreaanse slangen zouden zijn losgelaten in de Yalu rivier op de grens tussen Noord-Korea en China, in de provincie Ryanggang. Het betreft een 'sluw plan' van de geheime dienst in Seoul om 'onze eenheid' te ondergraven, aldus Noord-Koreaanse overheidsbronnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden