VN willen speciaal tribunaal voor moordenaars O-Timor

Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties is vastbesloten de jacht te openen op de daders en aanstichters van de massamoord in Oost-Timor....

Van onze medewerker Gerrit de Boer

De Hoge Commissaris, Mary Robinson, verklaarde maandag in Jakarta over een grote hoeveelheid bewijzen uit de eerste hand te beschikken dat onderdelen van het Indonesische leger, inclusief officieren en hoogwaardigheidsbekleders, betrokken zijn bij een systematische politiek om mensen te intimideren, te vermoorden, uit hun huizen te drijven en hun bezittingen te vernielen.

Volgens Robinson zijn vele getuigen bereid verklaringen af te leggen, onder wie VN-functionarissen die uit Oost-Timor werden geëvacueerd tijdens het geweld.

'Schendingen van mensenrechten op deze schaal mogen niet onbestraft blijven', aldus Robinson. 'Ik weet niet tot welke hoogte dit kan worden getraceerd. Maar een groot aantal personen in uniform of met posities in de lokale overheid zal verantwoording moeten afleggen.'

De mogelijke vervolging van officieren en soldaten wegens oorlogsmisdaden leidt zeker tot grote woede in het Indonesische leger. Chefstaf en minister van Defensie, generaal Wiranto, zou een van hen kunnen zijn, vanwege de verantwoordelijkheid die hij draagt voor de acties van zijn manschappen in Oost-Timor. Volgens ooggetuigen maakte Wiranto zich maandag razendsnel uit de voeten vlak voor het bezoek van Robinson aan president Habibie. Behalve met Habibie sprak de Hoge Commissaris maandag ook met de Indonesische commissie voor mensenrechten en de leider van de Oost-Timorese onafhankelijkheidsbeweging, Xanana Gusmao.

Er bestaan op dit moment al VN-tribunalen in Den Haag en in Arusha in Tanzania voor de berechtiging van personen die zich schuldig hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten in Joegoslavië en Rwanda.

Aan het einde van haar bezoek verklaarde Robinson dat op dit moment de aandacht allereerst moet uitgaan naar voedselhulp en veiligheidsgaranties voor de honderdduizenden vluchtelingen in Oost- en West-Timor.

Indonesië heeft zich al bereid verklaard medewerking te verlenen aan voedseldroppings. De beveiliging hiervan is echter een probleem. Pro-Indonesische milities voeren nog altijd een terreurcampagne tegen vluchtelingen op beide helften van het eiland. Politie en leger leggen hen daarbij niets in de weg. Robinson hoopt dat de eerste VN-troepen de komende dagen naar Oost-Timor kunnen afreizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden