VN willen morgen beginnen met evacuatie burgers uit Aleppo

De Verenigde Naties willen morgen beginnen met de evacuatie van de eerste 'honderden' zieken en gewonden uit het oosten van de Noord-Syrische stad Aleppo. Dat heeft de Noorse VN-adviseur Jan Egeland aangekondigd in Genève. Rusland heeft de gevechtspauze met een dag verlengd, tot maandag.

Medewerkers van de hulporganisatie de Witte Helmen hebben het lichaam van een baby onder het puin gehaald in de rebellenwijk al-Qatarji in Aleppo. Beeld afp

De evacuatie onder begeleiding van de VN is een langgekoesterde wens van de oppositie. De twee corridors die een uitweg uit de stad bieden, worden nu gecontroleerd door het Syrische leger. Inwoners zijn bang dat ze in de val lopen als ze hier gebruik van maken. Als de VN de evacuatie begeleiden, zullen inwoners minder wantrouwig zijn.

De Syrische regering en de strijdende partijen hebben groen licht gegeven voor de evacuatie. Er is nog geen akkoord met Damascus over het vervoeren van voedsel en medicijnen naar het belegerde gebied.

De gevechtspauze ging dinsdag in en werd vandaag met vier dagen verlengd. Aanvankelijk zou het om drie dagen gaan, maar Rusland stemde in met een extra dag. Tot maandag zal er voor een periode van 11 uur per dag niet worden gevochten.

De VN-gezant Staffan de Mistura zei dat hij de dagelijkse vuurpauze verwelkomt. Hij wil dat niet alleen burgers de stad uitgaan, maar pleit er ook voor dat militanten van Jabhat Fatah al-Sham (voorheen al-Nusra) Aleppo verlaten. Daarnaast wil hij dat lokale bestuurders van de Syrische regering toestemming krijgen te blijven.

Een man loopt langs verwoeste gebouwen in de rebellenwijk al-Sukkari in Aleppo. Beeld reuters

Sancties

Het door rebellen beheerste oostelijke deel van Aleppo kreeg de afgelopen weken de zwaarste Syrische en Russische luchtaanvallen sinds het begin van de burgeroorlog in maart 2011 te verduren. In het belegerde gebied verblijven naar schatting 250 duizend mensen.

Uit een concepttekst van de EU-top in Brussel, die vandaag wordt gehouden, blijkt dat de EU extra sancties tegen Rusland overweegt als de huidige 'wreedheden' in Syrië doorgaan.

De leiders spreken in de tekst hun 'sterke veroordeling' uit van de aanvallen op burgers in Aleppo door Syrië en zijn bondgenoten, waarbij Rusland met name wordt genoemd. Zij roepen op tot 'onmiddellijke stopzetting' van de vijandelijkheden en eisen toegang voor humanitaire konvooien. Verder moeten verantwoordelijken worden berecht en moet het politieke overleg een herstart krijgen.

Europa versus Rusland

Hoe moet Europa zich opstellen tegenover Rusland, dat zich met zijn raketten bij de grens met Polen en zijn leidende rol in Syrië steeds assertiever toont? De EU-leiders praten er vandaag over in Brussel, nadat woensdag in Berlijn al was gebleken dat overleg mét de Russen weinig oplevert. Lees hier meer (+).

Onderhandelingen

Aleppo was voor de oorlog met twee miljoen inwoners de grootste en economisch belangrijkste stad van Syrië. Er heerst sinds 2012 een impasse: het westen staat onder controle van het regime, het oosten is in handen van rebellenfacties. Het regeringsleger had de rebellenwijken sinds eind juli een tijdlang volledig omsingeld, waardoor de humanitaire situatie rap verslechterde.

Vredesonderhandelingen hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Eerdere pogingen tot gevechtspauzes mislukten. Woensdagavond werd in Berlijn opnieuw gepraat. Onder meer de Russische president Vladimir Poetin en zijn collega's Angela Merkel en Francois Hollande schoven aan tafel.

De Duitse bondskanselier Merkel benadrukte dat in de lang durende vergadering harde woorden zijn gevallen richting Poetin. 'De bombardementen in Syrië zijn onmenselijk en wreed. Rusland is daar ook verantwoordelijk voor', stelde Merkel.

De Franse president Hollande sloot zich daarbij aan: 'Wat er gebeurt in Aleppo zijn oorlogsmisdaden.' Hij stelde een langdurige wapenstilstand voor. 'De bevolking kan niet doorgaan met het leven in deze ondraaglijke omstandigheden. Enkele uren pauze stelt niks voor.'

Medewerkers van de hulporganisatie de Witte Helmen zoeken naar overlevenden onder het puin in de door luchtaanvallen getroffen rebellenwijk al-Qatarji. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.