VN: wereld moet meer vluchtelingen opvangen

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de komende drie jaar bijna een half miljoen Syrische vluchtelingen op te nemen.

Door onze buitenlandredactie
VN-baas Ban Ki-moon Beeld anp
VN-baas Ban Ki-moonBeeld anp

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de komende drie jaar bijna een half miljoen Syrische vluchtelingen op te nemen.

Tijdens zijn toespraak bij het begin van een VN-conferentie in de Zwitserse stad Genève zei hij zich grote zorgen te maken over de afnemende solidariteit in de wereld en de 'demonisering van asielzoekers door sommige politieke leiders'.

Volgens Ban Ki-moon hebben landen in de regio, zoals Libanon, Turkije en Jordanië, meer dan genoeg gedaan en is het nu de beurt aan anderen. De toezegging van de internationale gemeenschap 179 duizend vluchtelingen op te vangen, is niet alleen onvoldoende maar wordt ook uiterst traag uitgevoerd. Nederland heeft in Genève al direct laten weten niet meer dan vijfhonderd vluchtelingen per jaar te willen opvangen via de route van vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens Ban Ki-moon 'is de kennis en de wil tot werken die vluchtelingen over het algemeen meebrengen, juist welkom in de meeste vergrijzende landen'. Landen zouden vooral meer asielzoekers moeten toelaten via gezinshereniging en op humanitaire gronden.

In de Griekse hoofdstad Athene gingen woensdag tweeduizend vluchtelingen de straat op voor de heropening van de zogenoemde Balkanroute. Die route zit sinds enkele weken potdicht, waardoor inmiddels 50 duizend vluchtelingen in Griekenland vast zijn komen te zitten. De afgelopen twee dagen kwamen weer honderden vluchtelingen aan op de Griekse eilanden. Vanaf maandag kunnen zij worden teruggestuurd, conform de afspraak die de Europese Unie met Turkije heeft gemaakt.

Nieuwsbreak met Denker des Vaderlands

Denker des Vaderlands Marli Huijer publiceerde vanmorgen namens 182 ondertekenaars, onder wie schrijver Adriaan van Dis, hoogleraar Beatrice de Graaf en oud-PvdA-leider Job Cohen, een manifest waarin ze pleit voor een andere houding jegens vluchtelingen. 'We kunnen mensen niet van land naar land sturen, zoals gebeurde met schepen vol Joden in de Tweede Wereldoorlog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden