VN: wapenbestand in oosten Oekraïne in gevaar

Het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne is in acuut gevaar. Dit heeft plaatsvervangend ondersecretaris-generaal Jens Anders Toyberg-Frandzen van de VN woensdag gezegd voor de Veiligheidsraad in New York.

Pro-Russische rebellen in Donetsk. Beeld afp
Pro-Russische rebellen in Donetsk.Beeld afp

'Daarbij heeft geen van de partijen geen enkele schuld. Maar wij zien de verantwoordelijkheid vooral bij de rebellen in Oost-Oekraïne', aldus de Deen. Hij noemde de levering van zware wapens door Rusland een van de grootste problemen.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power hekelde de 'grove minachting van de soevereiniteit van een klein land door Rusland'. Zij stelde dat 'Moskou steeds weer beloftes heeft gedaan en die steeds weer heeft gebroken'. Rusland op zijn beurt hekelde de 'propagandatrucs van het Westen'. In Kiev zou een 'overdreven vrees voor rebellen' heersen.

De regering in Kiev zei woensdag dat zij extra troepen naar het oosten van het land stuurt uit vrees voor een nieuw militair offensief van de pro-Russische separatisten. Niet alleen bij de VN, maar ook bij westerse bronnen groeit de vrees dat het ruim twee maanden geleden in Minsk overeengekomen bestand op sterven na dood is.

Volgens de Amerikaanse generaal Philip Breedlove, de hoogste NAVO-commandant in Europa, heeft het bondgenootschap de afgelopen dagen Russische tanks en troepen waargenomen die Oekraïne binnentrokken. Volgens hem zijn er nu geen twijfels meer dat Rusland direct militair betrokken is bij het conflict in Oekraïne.

Beschuldigingen

Volgens een hoge Russische defensiefunctionaris, generaal-majoor Igor Konasjenkov, waren en zijn er geen feiten om dit soort beweringen te staven. Moskou is er daarom mee opgehouden acht te slaan op zulke beschuldigingen van de kant van de NAVO.

Oekraïne op zijn beurt wil niet meer letten op Russische ontkenningen van zijn betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne, aldus minister van Defensie Stepan Poltorak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden