VN wachten op toestemming Syrische regering voor voedseldroppings

De Verenigde Naties hebben eerst toestemming van de Syrische regering nodig voordat ze kunnen beginnen met voedseldroppings in de belegerde gebieden. Dat hebben adviseur Jan Egeland en VN-afgevaardigde Ramzy Ramzy gezegd tijdens een persconferentie in Genève, waar donderdag een spoedberaad plaatsvond.

Een humanitair konvooi bereikt Saraya.Beeld ap

De geplande voedseldistributie is in handen van organisaties die onder contract staan van het Wereldvoedselprogramma (onderdeel van de VN). Volgens Egeland kunnen deze organisaties pas met de distributie van noodhulp beginnen als het Syrische regime groen licht geeft. Volgens hem heeft de regering in Damascus dit tot nu toe niet gedaan.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië drongen er donderdag bij de VN op aan om belegerde gebieden in Syrië te voorzien van humanitaire hulp vanuit de lucht. Inwoners dreigen daar te sterven van de honger.

De landen zeggen dat de Syrische regering heeft gefaald om de deadline van 1 juni na te leven. Op die dag zou er een grootschalige hulpactie op touw worden gezet, maar tot nu toe is het daar niet van gekomen.

De Franse vertegenwoordiger bij de VN, François Delattre, had gevraagd om het droppen van hulp toe te laten in alle gebieden in nood, voornamelijk in een aantal buitenwijken van Damascus, zoals Moadamiyeh, Daraya, en het nabijgelegen stadje Madaya.

Woensdag bereikte een hulpkonvooi Daraya, het eerste sinds de start van de belegering in 2012 van de rebellenstad in de provincie van Damascus, maar tot wanhoop van de uitgehongerde inwoners bevatte dat geen voedsel. Ook de wijk Moadamiyeh ontving voor het eerst sinds maart humanitaire hulp. Een tweede konvooi, ditmaal met voedsel, is onderweg naar Daraya, maar volgens de VN is het konvooi vertraagd en zal het niet voor vrijdag in de wijk arriveren.

Volgens de VN wonen er 592.000 mensen in belegerde gebieden en bevinden zich 4 miljoen mensen in zones die moeilijk bereikbaar zijn.

Hulpkonvooien bereiken de Syrische stad Daraya.Beeld ap

Russen willen hulp opschorten

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tchourkine noemde de komst van de konvooien een positieve stap en stelde voor om het droppen van humanitaire hulp via vliegtuigen op geïsoleerde plaatsen voorlopig op te schorten. Hij zei zich zorgen te maken over de veiligheidssituatie.

Ramzy Ramzy, een afgevaardigde van VN-gezant voor Syrië Steffan de Mistura, zei tijdens het spoedberaad in Genève dat hij zich ook zorgen maakt over de piloten die de hulp moeten leveren. 'Het zijn niet alleen de Russen die zich zorgen maken over de veiligheid', zei hij. 'Er moet een oplossing worden gevonden voor dit punt.'

In Genève zijn afgelopen maanden vredesonderhandelingen gevoerd die een einde moeten maken aan het Syrische conflict, dat al meer dan vijf jaar duurt en naar schatting aan meer dan 400.000 mensen het leven heeft gekost. In april belandden deze besprekingen op een dood spoor. De oppositie verliet toen de onderhandelingstafel omdat de gevechten escaleerden en de humanitaire hulp tekort schoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden