VN waarschuwen voor hongersnood: 'Ergste catastrofe sinds Tweede Wereldoorlog'

Meer dan twintig miljoen mensen in vier landen dreigen te verhongeren - dat is de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, zo waarschuwde de hoogste VN-man voor humanitaire kwesties, Stephen O'Brien, vrijdag de Veiligheidsraad.

Redactie
Mensen wachten op voedsel in Zuid-Soedan. Beeld afp
Mensen wachten op voedsel in Zuid-Soedan.Beeld afp

Niet eerder sinds zijn oprichting werden de VN met zo'n grote crisis geconfronteerd. 'Zonder gezamenlijke en gecoördineerde inspanningen wereldwijd, zullen mensen simpelweg van de honger sterven', zo hield O'Brien de Veiligheidsraad in een brief voor. Hij gaf ook een specifiek bedrag aan dat de internationale gemeenschap moet bijeen zien te brengen: ruim 4 miljard euro is voor juli nodig 'om een catastrofe te voorkomen'.

Zonder dat geld dreigen kinderen om te komen, worden ze in hun ontwikkeling door ondervoeding ernstig gestoord of kunnen ze niet naar school. Vooruitgang op economisch vlak in de getroffen gebieden dreigt door de hongersnood ongedaan te worden gemaakt en daarmee gaat 'de hoop verloren', zo schrijft O'Brien.

In de betrokken gebieden lijdt minimaal 30 procent van de kinderen onder vijf jaar aan ondervoeding, terwijl er dagelijks op 10 duizend mensen minimaal twee mensen omkomen van de honger.

(Tekst gaat verder onder fotoserie.)

Veruit het ergst is de situatie in Jemen, waar op een bevolking van 24 miljoen bijna 19 miljoen mensen hulp nodig hebben. Nu al lijden zeven miljoen inwoners van dat land honger. Dat land lijdt onder een strijd tegen moslimextremisme. Ook het klimaat speelt een rol. Vorig jaar voorspelden hulporganisaties de hongersnood al omdat grote delen van Afrika zijn getroffen door extreme droogte als gevolg van klimaatverandering. In sommige gebieden heeft het al bijna drie jaar niet geregend. Vanwege het gebrek aan water sterft het vee, mislukken de oogsten en vluchten mensen naar de stad of naar vluchtelingenkampen, waar ook niets is om hen te helpen.

Ook in Zuid-Soedan, Somalië en het noordoosten van Nigeria verkeren miljoenen mensen in nood. O'Brien roept op tot het aanpakken van de oorzaken van de hongersnood. In eerste instantie moet met name moet de toegang tot voedsel worden mogelijk gemaakt. Humanitaire hulporganisaties moeten veilige en onbeperkte toegang verlenen tot de getroffen mensen. Uiteindelijk moeten de achterliggende oorzaken, de gevechten en oorlogshandelingen in de betrokken gebieden, worden bestreden.

Hoe kan hongersnood terug zijn in Afrika?

Een fatale combinatie van extreme droogte en oorlog bedreigt 20 miljoen mensen in Noord-Nigeria, Jemen, Somalië en Zuid-Soedan. In dat laatste land sterven nu al twintig kinderen per dag - de voorbode van een veel grotere catastrofe. Vier vragen over de Afrikaanse voedselcrisis. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden