VN waarschuwen voor dreigende crisis in N-Irak

Bij de gevechten tussen de Koerdische partijen in het semi-autonome Noord-Irak zijn sinds 15 augustus meer dan honderd doden gevallen....

REUTER; AFP

Reuter, AFP

BAGDAD

De Deen Poul Dahl, commandant van het kleine contingent van 127 VN-militairen dat hulpkonvooien begeleidt, noemde de toestand in Noord-Irak 'zeer gespannen'. 'Er bestaat een risico dat de situatie uit de hand loopt.'

De VN-militair wees er op dat door de botsingen tussen de Koerdische Democratische Partij (KDP) en de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) de uitvoering van VN-resolutie 986 in gevaar dreigt te komen. Op grond van de 'voedsel-voor-olie'-resolutie mag Irak zijn olie-export deels hervatten mits de inkomsten voor humanitaire doelen worden aangewend.

In Noord-Irak zullen de VN logistiek verantwoordelijk zijn voor de distributie van voedsel en medicijnen. 'Veiligheid is de basis van ons werk', aldus Dahl.

Een bestand dat vrijdag na Amerikaanse bemiddeling was gesloten, werd zondag aan flarden geschoten. Het is twijfelachtig of KDP-leider Barzani en PUK-leider Talabani volgende maand onderhandelingen zullen beginnen, zoals Amerikaanse diplomaten hadden bedongen.

De KDP beschuldigt de PUK ervan militair op Iran te leunen, terwijl de PUK de KDP verwijt met Irak samen te spannen. Volgens VN-diplomaten in New York zal de uitvoering van resolutie 986 volgende maand doorgaan, tenzij de cruciale Iraakse oliepijpleiding wordt beschadigd die door Noord-Irak naar Turkije loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden