nieuws

VN-voorman Guterres mag hoogstwaarschijnlijk door voor tweede termijn

De VN-Veiligheidsraad heeft Antonio Guterres voorgedragen voor een tweede termijn als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Als de Algemene Vergadering daarmee instemt, blijft hij vanaf begin volgend jaar nog eens vijf jaar aan het roer van de VN.

Antonio Guterres tad aan in 2017. Beeld EPA
Antonio Guterres tad aan in 2017.Beeld EPA

De 193 leden van de Algemene Vergadering stemmen op 18 juni over de benoeming van de voormalige Portugese premier, maar het staat vrijwel vast dat hij voldoende stemmen zal halen.

De 72-jarige Guterres zei in een reactie dat hij ‘zeer dankbaar‘ was dat de Veiligheidsraad hem het vertrouwen had geschonken de VN voor nog eens vijf jaar te leiden. Er waren ook andere kandidaten voor de post, maar geen van hen had de steun van een van de lidstaten, een voorwaarde om mee te doen aan de strijd om de gunst van de Veiligheidsraad.

Guterres volgde de Zuid-Koreaan Ban Ki-Moon begin 2017 op als VN-chef, net voordat Donald Trump aantrad als president van de VS. De eerste jaren moest hij voorzichtig laveren om te voorkomen dat hij in botsing kwam met Trump, die maar weinig moest hebben van de VN en meteen het mes zette in de Amerikaanse bijdrage voor verscheidene VN-programma's.

Trump ergerde zich ook aan Guterres’ pleidooien voor dringende actie tegen klimaatverandering. Onder Trump stapten de VS juist uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Met president Biden kan Guterres het beter vinden. Biden hecht veel meer belang aan multilaterale samenwerking en heeft een groot deel van de bezuinigingen op de uitgaven voor de VN inmiddels teruggedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden