VN-voedselhulp voorkomt massale sterfte in Noord-Korea

De internationale voedselhulp aan Noord-Korea begint vruchten af te werpen. Een catastrofe lijkt voor het moment afgewend, maar volgend jaar zal het land waarschijnlijk twee keer zoveel hulp nodig hebben als dit jaar....

AP; REUTER

AP, Reuter

PEKING

'De toestand blijft ernstig, maar de situatie was minder wanhopig dan we verwachtten', zie Ngongi na een bezoek aan Noord-Korea. Kinderen die een paar maanden geleden nog in een bijzonder slechte conditie verkeerden, zagen er nu veel gezonder uit. Het VN-team bezocht in enkele dagen gebieden in het westen en zuiden van het land.

De Noord-Koreaanse landbouw werd in 1995-1996 getroffen door overstromingen en dit jaar werd eerst de maïsoogst vernietigd door de droogte en vervolgens raakten de kustgebieden, waar rijst wordt verbouwd, overstroomd door zout water ten gevolge van een tyfoon.

'De internationale gemeenschap heeft een grootschalige hongersnood, sterfte en een massale volksverhuizing weten te voorkomen', zei Ngongi, 'maar de inspanningen van dit jaar verbleken bij de inspanningen die volgend jaar nodig zullen zijn.' Dit jaar had Noord-Korea een voedseltekort van 1,3 miljoen ton; de hulp bedroeg zeven- à achthonderdduizend ton. Volgend jaar wordt een tekort van ruim twee miljoen ton verwacht.

Noord-Korea heeft tegengesproken dat er een miljoen mensen de hongerdood zouden zijn gestorven, een bericht dat de South China Morning Post, een krant in Hongkong, had gebracht. Deze krant heeft tevens gemeld dat hongerende Noord-Koreanen hun toevlucht hebben gezocht tot kannibalisme. Volgens Noord-Korea zijn deze persspeculaties het product van Zuid-Koreaanse propaganda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden