VN: Vluchtelingenopvang Tsjechië 'mensonterend'
De Verenigde Naties hebben hard uitgehaald naar Tsjechië vanwege de behandeling van vluchtelingen in het land. Ondertussen uitten andere Europese landen zorgen: de aantallen en het geweld tegen vluchtelingen nemen toe.
De VN beschuldigde Tsjechië donderdag van 'systematische' mensenrechtenschendingen in detentiecentra. Tsjechië sluit vluchtelingen onder 'mensonterende' omstandigheden tot 90 dagen op, zei VN-Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Raad Al Hussein. Hussein zei dat vluchtelingen in gevangenschap worden gestript. Geld zou afgepakt worden om te betalen voor de detentie. Het Tsjechische asielbeleid is er volgens Hussein op gericht mensen te ontmoedigen naar het land te reizen of er te blijven.
Hussein zei dat een detentiecentrum in Bela-Jezova omschreven is door de Tsjechische justitieminister als 'erger dan een gevangenis'. De minister zou tijdens een bezoek aan het centrum zeker honderd kinderen achter tralies aangetroffen hebben.
De VN-commissaris hekelde bovendien 'islamofobe' uitspraken van de Tsjechische president Milos Zeman. Zeman sprak de vrees uit dat vluchtelingen een gevaar vormen voor Tsjechië, omdat ze terroristen kunnen zijn of besmettelijke ziektes onder de leden hebben.
undefined
'Campagne tegen Tsjechië'
Een woordvoerder van Zeman verwierp de kritiek van de VN donderdag als 'een campagne tegen Tsjechië'. De regering stelt dat de detenties legaal zijn. President Zeman liet weten zijn kritiek op de islam en vluchtelingen niet in te willen trekken.
In andere Europese landen nam de omvang van de vluchtelingencrisis verder toe. De Sloveense regering vroeg de Europese Unie donderdag om politieagenten en financiële steun om de vluchtelingenstroom onder controle te houden. Meer dan 12.000 mensen staken op woensdag de grens tussen Kroatië en Slovenië over, meldde de Sloveense politie. Slovenië zegt 2.500 vluchtelingen per dag aan te kunnen.
Schengenlidstaat Slovenië is de nieuwe doorgangsroute naar Noord-Europese landen voor duizenden vluchtelingen nadat Hongarije afgelopen vrijdag zijn grens met Kroatië sloot. De Hongaarse premier Orban riep andere landen op zijn voorbeeld te volgen. Hij zei op de Hongaarse televisie dat Europese leiders geen mandaat hebben om honderdduizenden vluchtelingen toe te laten. 'Dit destabiliseert Europese democratieën.'
Zweden
De landen met de meeste asielvragen in Europa, Duitsland en Zweden, uitten nieuwe zorgen. De Duitse politie waarschuwde voor geweld tegen politici door rechts-extremisten die boos zijn over de instroom van vluchtelingen. Geweld gericht op vluchtelingenkampen is de laatste tijd drastisch toegenomen volgens de politie.
Verder in het noorden stelde Zweden het aantal vluchtelingen dat het land dit jaar bij tot 190 duizend, meer dan het dubbele van eerdere schattingen. Velen van hen zullen de koude winter in tenten moeten doorbrengen, verwacht de Zweedse overheid.