VN-vetomachten en Berlijn eens over aanpak Iran

De vijf VN-vetomachten en Duitsland zijn het eens over maatregelen die Iran moeten prikkelen te stoppen met de nucleaire activiteiten....

ANP/AFP

De Verenigde Staten, China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en Duitsland besloten tot een pakket maatregelen dat Iran moet prikkelen te stoppen met omstreden nucleaire activiteiten.

Als Iran de voorstellen niet accepteert, dreigen strafmaatregelen, aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Margaret Beckett. Zij verklaarde dat donderdagavond in Wenen na overleg met haar vijf collega's. Bij het overleg was ook de buitenlandcoördinator van de Europese Unie aanwezig. Het is de bedoeling dat de voorstellen pas bekend worden gemaakt als het pakket aan Iran is gepresenteerd.

Iran liet eerder donderdag weten dat het land bereid is te onderhandelen met zijn aartsvijand, de Verenigde Staten. Het islamitisch bewind wijst echter de Amerikaanse eis af dat Iran daartoe eerst de verrijking van uranium staakt, zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki donderdag.

‘We geven het natuurlijke recht van ons land (uranium te verrijken) niet op, we willen er niet over praten. Maar we zijn bereid te overleggen over gemeenschappelijke zorgen’, zei Mottaki in een eerste reactie op het voorstel dat zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice woensdag deed.

Rice liet daarop weten dat de VS samen met Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland, de zogeheten EU-3, direct met Iran om de tafel willen zitten als Teheran ‘volledig en verifieerbaar zijn verrijkings- en opwerkingsactiviteiten opschort’. Zij benadrukte naar een diplomatieke oplossing te zoeken.

De Iraanse regering zegt laagverrijkt uranium nodig te hebben als brandstof voor toekomstige kerncentrales. Washington verdenkt de Iraniërs ervan in het geheim te werken aan een atoombom. Iran hield delen van zijn nucleair programma bijna twintig jaar geheim voor de atoomwaakhond van de VN.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki verklaart donderdag in Teheran dat zijn land bereid is te onderhandelen met zijn aartsvijaand, de Verenigde Staten. Het islamitisch bewind wijst echter de Amerikaanse eis af dat Iran daartoe eerst de verrijking van uranium staakt. (AFP) Beeld
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki verklaart donderdag in Teheran dat zijn land bereid is te onderhandelen met zijn aartsvijaand, de Verenigde Staten. Het islamitisch bewind wijst echter de Amerikaanse eis af dat Iran daartoe eerst de verrijking van uranium staakt. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden