VN veroordelen film Wilders
Aantal moslimslanden kondigt juridische acties en repercussies aan...
DEN HAAG/AMSTERDAM Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft vrijdag de anti-Koranfilm van Geert Wilders scherp veroordeeld. Volgens Ban is Fitna ‘beledigend anti-islamitisch’ en bestaat ‘er geen rechtvaardiging voor haatzaaien of aanzetten tot geweld’. Tegelijkertijd deed Ban een beroep op iedereen die zich ‘begrijpelijkerwijs’ door de film gekwetst voelt de rust te bewaren.
De film is vrijdagavond van de internetsite Liveleak.com verwijderd. Volgens een verklaring op de website zouden medewerkers van de site ‘ernstig’ zijn bedreigd.
Premier Balkenende noemt de milde reacties op Fitna (De Beproeving) een tussenstand. Volgens hem is er nog wel reden voor voortdurende alertheid. ‘We moeten nu zien hoe het debat verder loopt.’ Na afloop van de ministerraad sprak hij vrijdag zijn waardering uit voor de ‘gematigde en waardige’ reacties van moslimorganisaties. Niettemin liet een aantal moslimlanden zich in scherpe bewoordingen uit over Fitna. Iran noemde de film ‘gruwelijk’ en ‘godslasterlijk’. Teheran riep de Nederlandse regering op ‘deze walgelijke actie’ te stoppen. Een woordvoerder waarschuwde voor repercussies.
Ook de Indonesische regeringveroordeelde de film. Een woordvoerder noemde Fitna ‘misleidend en racistisch’. Parlementsvoorzitter Hidayat nur Wahid zei dat Fitna is gemaakt in het land dat Indonesië driehonderd jaar heeft ‘onderdrukt’. ‘Nederland zou geen oude wonden moeten openrijten.’
In Pakistan zijn verspreid door het land enkele honderden moslims de straat opgegaan. De regering tekende ‘hevig protest’ aan bij de Nederlandse ambassadeur.
Hoofdredacteuren in Jordanië willen de ‘extremist en zionist’ Wilders voor de rechter dagen en campagne voeren voor een boycot van Nederlandse producten. Ze riepen Arabische leiders op de banden met Nederland te herzien.
Minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking heeft geen begrip voor de negatieve reacties uit Iran, Jordanië en Indonesië. Ook in die landen moet volgens hem duidelijk zijn dat Nederland vrijheid van meningsuiting kent.
Essam al Erian, een relatief gematigde prominent van de Moslimbroederschap in Egypte, vindt Fitna een ‘oproep tot oorlog’.
De Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller vreest dat de film nieuwe problemen voor Denemarken zal veroorzaken omdat een Deense cartoon over Mohammed in de film figureert.
EU-voorzitter Slovenië heeft namens de Europese Unie zijn afkeuring over Wilders’ film uitgesproken. Uitingen als Fitna zouden geen ander doel dienen dan ‘haat aan te wakkeren’. De EU zet zich daarmee scherper af tegen de film dan premier Balkenende, die de film kwetsend noemde.